Izvor: RTS, 02.Sep.2023, 06:00

Јана обара рекорде у пливању и гомила медаље, шта би тек било да не мора да путује сваки дан на тренинг

Девојчица Јана Јовановић обара државне рекорде у пливању и са такмичења се не враћа без медаља. Она је и истовремено и одличан ђак, а дневни распоред јој је згуснут. Било би јој лакше да не мора свако вече да путује из Лазаревца у Лајковац на тренинг. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Балет је вероватно изгубио нову примабалерину, али је пливање добило рекордерку. Јана Јовановић је ове године оборила три државна рекорда на 1.500 метара слободно, 400 мешовито и 200 делфин, а пливање је почела случајно да тренира.

"Пливањем сам почела да се бавим тако што је требало да идем на балет због стопала, и, једноставно, балет ми се није свидео, а на првом тренингу пливања ми је било баш лепо и ето, осетила сам да је то мој спорт”, каже Јана.
Тренинзи су затим почели да буду чешћи, али и тежи. “Требало је да имам тренинге три пута недељно, некад сам долазила четири-пет пута”, прича Јана.
Она се са такмичења не враћа без медаља и пехара, а из школе без петица.
“Устанем ујутру око 7, спремим се за школу, обучем се, вратим се из школе око 12, 12.30, урадим домаћи, мало одморим, па после учим, идем на тренинг, вратим се са тренинга, вечерам, заспим и све тако у круг”, набраја Јана.
Њена мама Јасмина сматра да спорт формира дете и да га наводи да буде одговорније према школи.
“Посебно је то код пливања, то је индивидуални спорт, јасно је да напредујеш онолико колико радиш, исто тако и у школи, и мислим да нам је управо пливање и помогло да она себе некако тако формира, да буде прилично самостална и одговорна у сваком смислу“, каже Јасмина Јовановић.
 
Медаље се гомилају Јана је одлична у свим стиловима и нарочито добра у дужим дисциплинама.
“На такмичењима се плива пет-шест стилова и ту се узме пет-шест медаља и зато донесем толико пуно медаља. Државне рекорде држим на 1.500 краул и 200 делфин, а 400 микс, 200 микс су моје најбоље дисциплине које баш добро пливам”, истиче ова девојчица.
Било би лакше да не мора да путује на тренинг Лазаревац нема такмичарску групу, а у базену је могуће тренирати само док траје грејна сезона. Зато Јана мора да путује у Лајковац на тренинге и то свако вече.
Сања како ће једног дана запливати за репрезентацију, а тај сан би могао много брже да се оствари када би јој били обезбеђени бољи услови за тренинг.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.