Електроника у Србији најскупља у Европи

Izvor: 011vodič.com, 23.Jun.2020, 12:15

Електроника у Србији најскупља у Европи





Електронски уређаји у Србији су били у прошлој години за 13 одсто скупљи од просека ЕУ и изузимајући Исланд, најскупљи у Европи, показују подаци европске статистичке агенције Евростат, преноси Данас.
У Немачкој су ови уређаји 15 одсто јефтинији, Уједињено >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << Kраљевство је јефтиније за чак 18 одсто, док је код нас електроника била скупља него у Норвешкој за један проценат.
Цене роба и услуга у Србији су 2019. години биле на нивоу од 57 одсто просека Европске уније, односно роба је била јефтинија за 43 одсто од европског просека.
Међутим, наш бруто домаћи производ по становнику је чак 59 одсто мањи од просечног у ЕУ.
У односу на 2012. годину ниво цена у односу на ЕУ је повећан за 4,5 процента, а БДП по становнику за свега један проценат.
Храна и безалкохолно пиће је у Србији било јефтиније за 22 одсто од просека Европске уније, док су алкохол и дуван јефтинији за 38 одсто, али ипак нисмо били најјефтинији зато што је храна у Пољској чак 30 одсто јефтинија од просека.
Kада се говори о ценама возила налазимо се међу јефтинијим земљама у Европи за куповину, са ценама 14 одсто испод просечних.
У поређењу са ЕУ, убедљиво смо најјефтинији када се ради о ценама у ресторанима и хотелима, које су упола ниже. Од земаља чланица само је Бугарска са 55 одсто јефтинијим угоститељским услугама, испод просека ЕУ.
Верољуб Дугалић, професор на Економском факултету у Kрагујевцу закључује да ако бисмо мерили потрошачку снагу и примања, живот у ЕУ је јефтинији.
Данас



The post Електроника у Србији најскупља у Европи appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.