ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: У Србији нема демократије! ВУЧИЋ: Како вас није срамота!

Izvor: 011vodič.com, 22.Jun.2020, 21:09

ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: У Србији нема демократије! ВУЧИЋ: Како вас није срамота!

„Ниво демократије у Србији се након избора значајно погоршао, а камоли ситуација у слободи медија. Више немамо парламентарну опозицију, која доводи у питање легитимитет целог рада новог парламента“, рекла је Тања Фајон, председавајућа у делегацији Европског парламента за >> Pročitaj celu vest na sajtu 011vodič.com << односе са Србијом. Након парламентарних избора у Србији група социјалиста и демократа и Европском парламенту позвала је чланице Европске уније да не отварају нова поглавља у приступању Србије ЕУ, пре него што у земљи поново не буде успостављена демократија.
 
Кати Пири, потпредседница за спољне послове групе социјалиста о демократа (С&Д) истакла је да избори неће променити ништа поводом владавине права.
– Овај избор није био репрезентативан и бојим се да неће променити ерозију владавине закона у земљи. То не би требало да буде могуће у земљи кандидату за чланство у Европској унији. Позивамо Европску комисију, која води разговоре о приступању, да заиста анализира шта је пошло по злу и да извуче закључке – рекла је Пири и додала је:
– Савет не би требало да отвори нова поглавља са Србијом пре него што се у земљи не реше главни проблеми са демократијом. Као минимум услова, потребни су слободни медији и разноврстан парламент у којем је заступљена опозиција. Шокирана сам била када сам видела да комесар за проширење ЕУ Оливер Вархеји у синоћној изјави није рекао ниједну реч о тим проблемима, нити о захтеву опозиције да се избори одрже касније.
Портпарол одбора за спољну политику и развој Тонино Пицула је додао:
– Група социјалиста и демократа ће одржавати блиске контакте са сестринским странкама које су бојкотовале изборе. Никада се не залажемо за бојкот и мислимо да би политичка расправа требало да се одвија у парламенту. Међутим, овим бојкотом главних опозиционих странака и неуспехом било које опозиције да уђе у Скупштину, упркос спуштању прага цензуса на три одсто непосредно пре избора, парламент у Србији је изгубио улогу законодавног тела која представља целу српску државу и друштво – рекао је Пицула.
Он је истакао и ко има одговорност и оваквој расподели снага у српском парламенту.
– Европска народна странка (ЕПП) у великој мери је одговорна за овакву ситуацију, јер су они штитили председника Александра Вучића годинама, док је он државу претворио у аутократију. Позивамо ЕПП да коначно размотри чланство Вучићеве странке.
Тања Фајон, европска посланица за развој и председавајућа Европског парламента за односе са Србијом, навела је да је ниво демократије у Србији значајно мањи.
– Ниво демократије у Србији се након избора значајно погоршао, а камоли ситуација у слободи медија. Више немамо парламентарну опозицију, која доводи у питање легитимитет целог рада новог парламента – рекла је Фајон.
Она је истакла да ЕП није могао да пошаље посматрача на изборе у Србији.
– Због пандемије коронавируса постојала је само ограничена посматрачка мисија ОЕБС-а која је пратила изборе и Европски парламент није могао да пошаље ниједну мисију. Према локалним посматрачима, на пет одсто бирачких места примећене су неправилности у изборима, што је више од процента неправилности на парламентарним изборима 2016. године. Одзив је такође био знатно нижи у односу на пре четири године и задржао се испод 50 одсто, упркос притиску Владе да се учествује на њима – рекла је Фајон и закључила:
– Као један од посредника Европског парламента интерпартијског дијалога са Скупштином Србије о изборним условима, са жаљењем тврдим да упркос нашим напорима, услови нису били довољни да главни део опозиције учествује на изборима. Морамо да пронађемо нове методе како бисмо их укључили у следећи круг нашег међустраначког дијалога – рекла је Тања Фајон.
Нећу дозволити да се вређа српска демократија, а штитићу је чињеницама и истином, рекао је председник Србије Александар Вучић поводом оцене европарламентарке Тање Фајон да је после јучерашњих избора у Србији опао ниво демократије. Мене би било срамота да износим такаве неистине, додао је он.
Он је на конференцији за штампу са Мирославом Лајчаком у Београду одбацио оптужбе Фајонове да је доказ за мањак демократије и најнижа излазност од 2000. године
„Мене би било срамота да износим такве неистине“, рекао је Вучић и навео да је 2012. излазност била 46 одсто, значајно нижа од јучерашње и то у време пандемије.
„Када смо (Ненад) Богдановић и ја имали други круг изашло је 440.000 у Београду, и нико се не сећа да сам правио било какав проблем. Јуче је за трећину била већа излазност у Београду, а у Србији знатно већа“, навео је Вучић.
Он је рекао да ми поштујемо све европарламентарце и да је наше да се уздржимо од коментара, али је додао да треба да погледају колико су сви имали времена да се представе и са коликим рејтинзима су ушли и изашли из кампање, пренео је Танјуг.
Указао је да за успех на изборима није важан спот или билборд, већ садржај и програм који се нуде.
„А они су говорили да су ми и син и отац и брат криминалци, а ја нисам богатији ни за цент, док они могу да купе цело Дедиње и пола Београда“, казао је Вучић.
Он је рекао и да је довољно снажан да часно износи истину, а да га је мало страмота за ове људе из ЕУ који се не обавештавају из релевантних извора, већ путем тајкунских медија.
„Нека нас позову, ми ћемо им дати податке па да нас критикују на релевантан и озбиљан начин“, закључио је Вучић.
Директно.рс



The post ЕВРОПСКИ ПАРЛАМЕНТ: У Србији нема демократије! ВУЧИЋ: Како вас није срамота! appeared first on 011vodic.

Nastavak na 011vodič.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta 011vodič.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta 011vodič.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.