Izvor: RTS, 03.Avg.2023, 06:03

Тоалет папир, кикирики, убрус у комплету прве помоћи - како препознати фалсификат

Комплет прве помоћи за кола купујемо јер је обавезан и имамо га за "не дај Боже". Надамо се да нам неће никада затребати и срећни смо када му неотвореном истекне рок трајања. Један суграђанин, уместо газе, у првој помоћи пронашао тоалет папир, кесицу од кикирикија, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << убрусе. И то се све налазило у, на први поглед, оригиналном паковању. Како препознати фалсификат?
Уместо стерилних завоја, газе, компреса - убруси, папир, празна кесица кикирикија. И није то први пут. У последњих десетак година неколико пута су се на тржишту појављивали лажни комплети за прву помоћ. Пре пар година, 2019. је један од водећих произвођача чак поднео кривичну пријаву против Н. Н. лица због злоупотребе имена и бренда.

Пакет за прву помоћ не можемо отварати приликом куповине како бисмо проверили да ли је прави, али зато треба водити рачуна о томе где купујемо.
"Никако на пијацама или путем интернета јер су цене знатно ниже, због тога људи купују на тај начин. Међутим, можемо доћи у ситуацију да имамо комплет прве помоћи који није у складу са законом прописаним стандардом то је стандард СРПСЗ.Б2.001. Значи да купујемо на провереним местима где ћемо добити фискални рачун и где тржишна инспоекција може да проверава исправност и легалност ове додатне опреме", рекао је Мирко Коковић из Агенције за безбедност саобраћаја.
Стручњаци кажу, комплети за прву помоћ, по закону, имају статус медицинског средства.
"Надлежни морају да реагују пре свега Тужилаштво јер се ради о једној озбиљној криминалној делатности односно делатности која у себи садржи читав низ кривичних дела. Такође, требало би поредузети одређене мере да се спречи продаја комплета прве помоћи на пијацама и отвореним тржним центрима па чак и преко интернет огласа због тога што се ради о медицинском средству", каже Дамир Окановић из Комитета за безбедност саобраћаја.
Комплет прве помоћи за моторе треба да има 12 делова, а за возила Б категорије 18.
"Саставни део прве помоћи је и упутсво за пружање прве помоћи урађено од стране Црвеног крста Србије и имамо садржај комплетан прве помоћи за возило типа Б који има 18 елемената. Један од тих 18 елемената јесте садржај комплета, управо овај папир који видите где пише на њему шта се све налази у првој помоћи", каже Коковић.
На торбици су и два датума, када је произведен и до када важи, али возачи то углавном не проверавају. На срећу, већина нема ни потребе да користи тај пакет. Ипак, на техничком прегледу вас могу вратити, а саобраћајна полиција ће вам сигурно написати казну од 5.000 динара ако је првој помоћи истекао рок.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.