Izvor: RTS, 20.Jul.2023, 18:07

Судар ваздушних струја и невреме у Србији - када нас очекују сличне непогоде објашњава хидролог Владиковић

Већ десетак година стручњаци упозоравају да је наш регион погођенији климатским променама и да температуре расту више него што је светски просек. Зато имамо изузетно високе температуре и после таквих дана по правилу следе олује и обилне падавине за кратко време. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Дејан Владиковић, хидролог Републичког хидрометеоролошког завода каже за РТС да је узрок јучерашњег невремена био судар топле и хладне струје.
Дејан Владиковић је гостујући у Дневнику РТС-а изјавио да смо претходних десет дана имали два топлотна таласа са јако високим температурама и да је онда следио продор хладног ваздуха. Каже да су при том судару настале бурне појаве које су резултирале невременом.

“Сад се користи јако често тај израз суперћелијске непогоде, то су изразито јаке грмљавинске непогоде са екстремно јаким ветром и са појавом града. Он код нас јуче није био толико изражен као у неким претходним епизодама, али на подручју Словеније и Хрватске је он био израженији“, навео је Владиковић.
Према његовим речима, хидролошка ситуација је сада још увек повољна.
“Шта је разлог томе? То нису јучерашње падавине јер ми нисмо имали јако пуно падавина јуче. Основни разлог је што смо у мају и јуну имали пуно падавина и онда, након великих врућина, нисмо ушли у период малих вода. Ми очекујемо да ће то бити за неких 15-20 дана. Значи, сада је јако повољна хидролошка ситуација“, навео је Владиковић.
Владиковић подсећа да су пре годину дана, у ово време на снази била упозорења и ограничења пловидбе на Дунаву због ниског водостаја и чак упозорења за отежано водоснабдевање.
“То сад није случај, ми још увек нисмо у том такозваном периоду малих вода. Акумулације учествују са повременим испуштањима, оне то регулишу, држе на неком пристојном нивоу, а за следећих месец дана ћемо имати неку потпуно другу ситуацију“, истиче Владиковић.
На питање да ли можемо да очекујемо слично невреме и наредних дана и током лета, Владиковић напомиње да је оно често у овом периоду, тако да се опет очекује, не оваквих размера, али сличан продор и сличним правцем већ негде у петак на суботу и за први дан викенда.
“Али, онда опет следећа недеља, улазимо у јако топли период, чак ће негде стићи и до 39-40 степени максимална температура. То је карактеристика летњег периода, а што се тиче изгледа из угла хидрологије, очекујемо да бисмо већ негде у августу месецу могли да се приближимо неком периоду малих вода, о чему ће РХМЗ издати благовремена упозорења и по питању евентуалне редукције пловидбе и по питању отежаног водоснабдевања“, закључио је Владиковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.