Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 22:07

Криза у Холандији због имиграционе политике, хоће ли пасти Рутеова влада

Холандска новинска агенција АНП јавља да ће премијер Марк Руте поднети оставку свог кабинета, јер није постигнут договор о мерама за сузбијање имиграције. Ројтерс, међутим, преноси да из Рутеовог кабинета није потврђено да ће коалициона влада пасти. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Покушај конзервативне Народне странке за слободу и демократију (ВВД), премијера Марка Рутеа, да ограничи проток тражилаца азила у Холандији поделио је четири странке владајуће коалиције, пошто су две мање странке одбиле да подрже тај предлог. 

Напетости су достигле врхунац ове недеље, када је Руте захтевао подршку за предлог да се ограничи улаз деци ратних избеглица које су већ у Холандији и да породице морају да сачекају најмање две године пре него што се уједине. 
Због тог предлога је Хришћанска унија одлучила да напусти владу, што је изазвало кризу.
Холандија већ има једну од најстрожих имиграционих политика у Европи, али је Руте под притиском деснице месецима покушавао да пронађе начин да додатно смањи прилив тражилаца азила.
Број захтева за азил у Холандији порастао је прошле године за трећину, на више од 46.000, а Влада је предвидела да би тај број могао да се повећа на више од 70.000 ове године, што би превазишло рекорд из 2015. године.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.