Izvor: RTS, 07.Jul.2023, 14:58

Додик: ОХР крши Дејтон, допис враћам непрочитан

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да БиХ нема именованог високог представника, јер се доношење резолуције није десило и навео да је зато допис који је добио од "Kанцеларије високог представника" лажан и нелегалан, те га из тог разлога враћа непрочитаног. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Додик је, наводећи да је са "нелегалне адресе из Сарајева" добио писмо "невероватне садржине", нагласио да се у допису упућеном њему позива на Анекс 10, који Kанцеларија високог представника крши својим поступцима.

"Анексом 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ регулише се начин именовања високог представника у БиХ, а то значи да високог представника у БиХ именује Савет безбедности Уједињених нација својом релевантном резолуцијом", наглашава Додик.
Он наводи да је чланом И став 2 Анекса 10 Општег оквирног споразума за мир у БиХ прописано је да "с обзиром на сложене задатке које им предстоје, стране потписнице захтевају да се, у складу с релевантним резолуцијама Савета безбедности Уједињених нација, именује високи представник који ће олакшати напоре страна потписница и мобилисати организације и тела укључена у цивилне аспекте мировног решења, и према потребама координисати њихове активности, тако што ће обављати доле наведене дужности, које су му поверене резолуцијом Савета безбедности Уједињених нација".
Додик даље наводи да је Уставни суд БиХ у пленарном сазиву у предмету број АП 953/05, решавајући апелацију Милорада Билбије и других, на основу члана ВИ/ 36) Устава БиХ, члана 59 став 2 алинеја 2, члана 61 став 1 и 2 и члана 64 став 2 Правила Уставног суда БиХ, на седници одржаној 8. јула 2006. године, донео Одлуку о допустивости и меритуму о усвајању апелације, где се у образложењу исте у тачки 46 наводи да "именовање потврђује Савет безбедности УН-а који је одобрио и Дејтонски мировни споразум".
"Прекршили сте и ову одлуку Уставног суда БиХ, поготову онај део који се односи на Савет безбедности УН, дакле Савјет за имплементацију мира је неформално тело групе земаља који се не помињу у Анексу 10 и као такво не може бити заменско у процесу избора високог представника у БиХ", нагласио је Додик.
"Високи представник у БиХ не постоји и дегутантно је и нелегално да се представљате лажно чиме чините кривично дело", навео је Додик.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.