Izvor: RTS, 05.Jul.2023, 07:29

Јужна Кореја спрема свој одговор на испуштање радиоактивне воде из Фукушиме у океан

Јужна Кореја је објавила да ће што пре објавити свој став након што је Међународна аенција за атомску енергију одобрила јапански план за ослобађање третиране радиоактивне воде из Фукушиме у океан.
Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА) >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << саопштила је да су планови Јапана у складу са глобалним безбедносним стандардима и да би имали "занемарљив радиолошки утицај на људе и животну средину“.

Званичник владе у Сеулу Парк Ку-јеон рекао је да Јужна Кореја поштује налазе ИАЕА будући да је реч о међународно признатој организацији, али и да ће изнети своју процену о јапанском плану за испуштање отпадних вода.
"Влада чини све да то учини што је раније могуће", рекао је Парк на брифингу.
Министар пољопривреде Јужне Кореје Чунг Хванг-кеун рекао је да земља неће укинути забрану на јапанске прехрамбене производе из области око нуклеарне електране Фукушима, због забринутости јавности због лакоће контаминације.
Шеф ИАЕА Рафаел Гроси, који је сада у Јапану, посетиће Јужну Кореју од 7. до 9. јула како би објаснио налазе организације о испуштању воде у море.
Јапанске власти сматрају да пошто су специјалним ситемом за деконтаминацију АЛПС уклоњене све радиоактивне честице осим трицијума, који је изотоп водоника те се физички не може издвојити из воде, а његова концентрација сведена на минимум, да неће бити негативних последица по живи свет у Тихом океану.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.