Izvor: RTS, 22.Jun.2023, 21:04

Борељ: ЕУ јасна – деескалација одмах и безусловно

Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да је ЕУ била јасна током разговора са председником Александром Вучићем и премијером привремених приштинских институција Аљбином Куртијем да до деескалације мора доћи одмах и безусловно. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
"Скоро четири недеље гледамо како се, према мом мишљењу, ситуација на северу непотребно погоршавала. Војници Кфора, новинари, грађани, повређени су и чујемо на сваки дан да има инцидената. Ово се не може наставити, неприхватљиво је. Зато сам позвао Вучића и Куртија да дођу у Брисел данас на састанак кризног менаџмента", рекао је Жозеп Борељ на конференцији за новинаре након састанака.
Шеф европске дипломатије је рекао да су Лајчак и он разговарали са обојицом лидера и захвалио им што су дошли у Брисел, у покушају да се нађе решење за деескалацију.
"Треба да се врате процесу, нормализацији процеса. ЕУ је била јасна, потребни су одлучни кораци, тако исто и САД сматрају. Нажалост, сведочили смо само супротном. Лајчак и ја смо провели четири часа са Куртијем и Вучићем. Били су то одвојени састанци са лидерима, да пробамо да нађемо пут напред", напоменуо је високи представник.
Поновио је да приштинске власти морају одмах да прекину са полицијским акцијама у близини општина на северу, а градоначелници да обављају дужности ван општинских зграда, док Србија мора да обезбеди да демонстранти одступе.
Када је реч о новим изборима на северу КиМ, Борељ сматра да је потребно да се догоде што пре, како је рекао, "са пуним учешћем" свих грађана.
"Када ситуација на терену постане нормална, да се вратимо дијалогу. Пре свега неколико месеци постигли смо договор о нормализацији, деловало је да смо на добром путу ка нормализацији. Потребно је да се вратимо имплементацији споразума, а то значи и формирање Заједнице српских општина", истакао је Борељ.
Шеф европске дипломатије је рекао и да је ЕУ јасна – насилници не могу проћи некажњено.
"Али, то морамо оставити правосудним органима, који задатак морају обавити професионално. Данашњи састанак, пре свега, био је како смирити ситуацију на терену, како организовати нове изборе, како се вратити дијалогу, путу ка нормализацији. После четворочасовног састанка, оба лидера су схватила тежину ситуације, али имају различите приступе, интерпретације, самим тим и решења", рекао је Борељ.
Истакао је да је поставио конкретне предлоге ЕУ и додао да су се сви сагласили да су потребни нови избори на северу.
"Такође, говорили смо о хапшењима грађана. Произвољна хапшења су неприхватљива, наша мисија Еулекс ће надгледати овај процес. Тражио сам процену неких људи који су затворени, да се то темељно истражи. Вучићу сам рекао да тројица косовских полицајца морају да буду пуштена одмах, безусловно. Обе стране морају да испуне своје задатке", навео је Борељ.
Указао је да ће Лајчак и он бити у блиском контакту са обе стране наредних дана, а да ће се у понедељак обратити министрима спољних послова ЕУ каква је тренутна ситуација и куда иде.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.