Izvor: RTS, 22.Jun.2023, 20:12

Малинари незадовољни аконтном ценом, разговарали са министарком пољопривреде

На почетку бербе малине увек исти проблеми. Род, квалитет и цена били су тема и данашњих разговора министарке пољопривреде и малинара из Ариља и Ивањице.
Велике количина падавина у протеклом периоду није ишла на руку малинарима. На почетку бербе >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << брине их и да ли ће наплатити свој рад. Првом аконтном ценом од 200 динара за килограм нису задовољни.
"Ево ја треба да доведем 10 радника, имам хектар малине, на 200 динара ја апсолутно немам ништа. Питање је да ли ћу уопште и брати на 200 динара", каже Милан Пантовић село Добраче.
"Ми без три евра немамо уласка у малине, нити ћемо ићи. То је нека најмања цена која може да покрије трошкове и да се наплати неки свој рад. Испод три евра нема", додаје  Добривоје Радовић, председник Асоцијације малинара.
Држава је, каже министарка пољопривреде, помогла малим и средњим хладњачарима да лакше дођу до кредита. Нада се да ће произвођачи успети да остваре добру просечну цену.
"Примарни произвођач мора да добије прво оно што је прошле године продао, а на крају крајева мора и ове године да буде на нули. Не сме на њега да се свали ничији губитак из претходног периода. То је оно што је битно и то је оно што јесте порука државе – морамо да штитимо примарног произвођача, не смемо да дозволимо да он каже нећу више да се бавим производњом малине зато што из године у годину немам сигурност", наглашава Јелена Танасковић, министарка пољопривреде.
Осим због цене, малинари ивањичког и ариљског краја забринути су за квалитет овогодишњег рода и да ли ће бити довољно количина за извоз на европско тржиште.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.