Izvor: RTS, 05.Maj.2023, 09:18

Оптужнице за ратни злочин на КиМ против окривљених у одсуству, шта саветује адвокат Дејан Васић

За само два дана Специјално тужилаштво у Приштини подигло је две оптужнице против окривљених у одсуству, за наводно почињен ратни злочин против цивилног становништва пре 24 године на Kосову и Метохији. Пошто су објављени само иницијали оптужених, адвокат Дејан >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Васић сматра да би било боље да се објаве пуна имена како би те особе знале да се против њих води кривични поступак.
У Приштини су у фебруару изгласали нови Закон о кривичном поступку који предвиђа суђење у одсуству, што према тумачењима правника може да доведе до таквих размера да се ионако спор процес повратка Срба потпуно обустави а слобода кретања знатно отежа.

Адвокат Дејан Васић каже за РТС да случајева суђења у одсуству на КиМ није било већ двадесетак година.
Констатујући да су објављени само иницијали оптужених, Васић сматра да би било боље да се објаве пуна имена како би те особе знале да се против њих води кривични поступак.
"Можда би осумњичени могли да дају своја сазнања о догађајима за које се терете", додаје Васић.
Васић истиче да су имена на оптужницама јавни податак и да треба да буду објављена, додајући да је можда реч и о покојницима па да треба само доставити доказ о смрти.
Васић очекује "поплаву" оваквих оптужница за ратне злочине пред судом у Приштини и зато сматра да треба објавити пуна имена како би се разрешиле све недоумице.
Окривљени, пошто ни не зна да је оптужен, неће моћи да учествује у том поступку, а Васић мисли да би таква особа можда и дошла да докаже своју невиност.
Специјално тужилаштво у Приштини подигло је у уторак пред Основним судом прву оптужницу у одсуству против оптуженог Д. Р., припадника резервних војних снага Србије, за "сексулно насиље" за време сукоба на КиМ.
Два дана касније, подигнута је оптужница против окривљеног Ц. А. у одсуству, за наводно почињен ратни злочин против цивилног становништва.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.