Izvor: RTS, 02.Maj.2023, 23:40

Раднички бунт у Британији не јењава

Из учионица у Британији данас су ишетали просветни радници. Медицинари су, после месеци преговора и штрајкова, постигли договор са владом Ришија Сунака. Локални избори у Енглеској за два дана преточиће социјални бунт у гласове незадовољства.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Једна од најстаријих приватних школа у Британији – Вестминстерска школа, тик уз Вестминстерску опатију где ће за четири дана бити крунисан краљ Чарлс Трећи. Настава се данас овде одвија нормално за разлику од државних школа где је у току још један штрајк.

Око три стотине хиљада професора и наставника данас је учионицу заменило улицом.
Просветни радници у Енглеској боре се за повећање зарада, које су већ колегама у Шкотској и Велсу одобриле регионалне владе. Професори у Шкотској изборили су се за увећање од седам одсто.
Њихове колеге у Велсу добиле су пола процента мање: Кабинет Ришија Сунака нуди много лошијих 4,5 одсто што су сва четири моћна синдиката просветних радника одбила.
Шеф британске дипломатије Џејмс Клеверли разгневио их је додатно изјавом да је штрајк просветара "рушилачки“. Сличан одговор добили су и од ресорне министарке. 
"Наравно, позивамо школе да остану отворене за децу са посебним потребама и, пре свега, оне, који ове године полажу завршне испите", рекла је британска министарка образовања Џилијан Киган.
Професорима би ускоро требало да се придруже директори школа и декани факултета.
Синдикати најављују много драстичније мере за јесен уколико Влада остане неумољива. Знаци попуштања се назиру.
Данас су, после месеци обустава рада и преговора, здравствени радници пристали на повећање зарада од пет одсто.
"Данас је добар дан за здравствене раднике - медицинске сестре, запослене у хитној помоћи и бабице, који добијају додатних пет хиљада фунти годишње, али данас је такође добар дан за пацијенте", каже британски министар здравља Стивен Баркли.
Преко седам милиона људи у Британији чека на хируршке интервенције. Око 30 хиљада људи нема одговор ни после годину и по дана.
Аналитичари оцењују да ће Влада моћи да игнорише захтеве радника све до крунисања, а да ће после реалност доћи по своје.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.