Izvor: RTS, 28.Apr.2023, 20:23

Моравски коридор - од Појата до Макрешана седам мостова, три надвожњака, две раскрснице

Моравски коридор, 112 километара ауто-пута од Појата до Прељине, највећи је инфраструктурни пројекат у Србији вредан 800 милиона евра. Завршени су радови на првој деоници од Појата до Макрешана, која ће за саобраћај бити отворена у суботу.
Већ у суботу >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << када се отвори прва деоница Моравског коридора дуга 16,8 километара од Појата до Макрешана, бенефите ће осетити мештани општина Ћићевац и Варварин, као и грађани Крушевца.
За две неразвијене општине отварају се и нове перспективе.
“Нешто чему се посебно радујемо јесте индустријска зона између Ћићевца и Варварина. Површина од 22 хектара ће бити од изузетног значаја за ове две општине с обзиром на то да је подједнако удаљено од великих центара, великих градова", каже Мирјана Кркић, председница општине Ћићевац.
“Очекујемо заиста привлачење инвеститора и нова радна места за наше мештане, с обзиром да се општина Варварин заиста као једна мала општина сусреће са проблем теже могућности запослења наших грађана", каже Виолета Лутовац Ђурђевић, председница општине Варварин.
На првој деоници сектора један изграђено је седам мостова чија је укупна дужина близу два километра, три надвожњака, две раскрснице. Регулисан је ток Мораве.
"На ових првих 17 километара ауто-ута имамо два објекта - један је дужине 1,6 километара, то је просек, изградња новог корита у Мрзеници, имамо обалу, утврду на 14. километру у дужини 650 метара. Међутим, на целом пројекту имамо готово 60 километара хидротехничког уређења Западне Мораве", каже Леонид Вуковић, шеф пројекта Моравски коридор.
“Овај коридор значи и нашим пољопривредницима јер кроз регулацију реке Мораве која годинама зна да поплави најплодоносније њиве поред Мораве то се сада неће дешавати. И наравно овај коридор значи у смислу повезивања мреже ауто-путева", рекла је Јасмина Палуровић, председница града Крушевца.
Модерном, дигиталном саобраћајницом повезаће се око пола милиона житеља троморавља и коридори 10 и 11, што ће омогућити бржи транспорт људи и робе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.