Izvor: RTS, 26.Apr.2023, 21:32

Парламент РС усвојио закључке којима се налаже повлачење судије из Српске из Уставног суда БиХ

Посланици Народне скупштине Републике Српске дали су зелено светло за повлачење судије из РС из Уставног суда БиХ и за укидање рокова за повлачење сагласности о пренетим надлежностима у области индиректног опорезивања, правосуђа, одбране и безбедности и усвојили >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << закључке.
РТРС наводи да је тиме владајућа коалиција у парламенту Српске поручила да не прихвата селективну правду и неуставне одлуке овог суда, на чијем удару је, кажу, српски народ и имовина РС.

Опозиција је била против изгласаног закључка ступакоји ступа на снагу наредног дана од дана доношења.
Упркос јединственом ставу да је деловање Уставног суда БиХ неуставно и усмерено на развлашћивање Српске, посланицима опозиције је спорно што нису испоштовани закључци парламента о неуставном деловању Уставног суда БиХ из фебруара 2020. године и враћању надлежности, из децембра 2021.
Из владајуће коалиције указали су да закључци о враћању надлежности остају, али се укидају рокови за реализацију. То ће, наводе, омогућити Влади да акте о враћању надлежности упути у скупштинску процедуру, када то буде неопходно за заштиту и опстанак Републике Српске.
Усвојен је и закључак којим парламент задужује посланике из Републике Српске у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ да у што краћем року припреме и упуте у парламентарну процедуру Закон о Уставном суду БиХ, којим ће се дефинисати састав Уставног суда БиХ без страних судија.
Овај закључак предложили су клубови посланика СНСД-а, СП-а, Демоса, Уједињене Српске, НПС-а, СПС-а и ДНС-а. Народна скупштина усвојила је и закључак о усвајању Информације о закључцима Народне скупштине Републике Српске усвојеним 10. децембра 2021. године, а која се односи на позив српском судији Уставног суда БиХ да се повуче и на тај начин онемогући деловање те институције.
Ти закључци се мењају тако да се рок од шест месеци за њихово извршење брише, а Влади Републике Српске омогућава да одговарајуће законе и друге прописе упути у скупштинску процедуру када за то буду наступиле одговарајуће околности.
Председник Републике Српске Милорад Додик претходно је рекао да је Уставни суд БиХ давно постао антиуставни. Како је оценио, уместо да штити највиши правни акт Суд га деградира и да ће због тога ће Народна скупштина РС захтевати повлачење својих судија из "институције који доноси политичке одлуке, а које креира политичко Сарајево."
Додик је за РТРС навео да страни амбасадори све време гурају потпуну централизацију БиХ, не уважавајући статус који је утврђен Дејтонским споразумом и Уставом, већ разграђују тај статус да би "Српска постала празна љуштура."

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.