Izvor: RTS, 16.Apr.2024, 05:52

Откривена масовна гробница у Шифи; Шеф ИАЕА забринут због могућег удара на иранска нуклеарна постројења

Сукоб Израела и Хамаса – 193. дан. Више тела пронађено је у масовној гробници у болници Шифа, јављају палестински медији. Израелске снаге привеле 12 Палестинаца у јутарњим рацијама на Западној обали. Израел тврди да ће одговорити на напад Ирана, али тако да контраудар >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << не изазове шири сукоб и не буде блокиран од САД. Техеран, с друге стране, понавља да не жели тензије, али да ће узвратити још снажније. Шеф ИАЕА забринут због могућег удара на иранска нуклеарна постројења.
Израел је одлучан у намери да одговори на напад Ирана, али је нејасно када и у ком обиму. Ратни кабинет на челу са премијером Бенјамином Нетанјахуом разматрао је детаље контраудара. Требало би да буде моћан, такав да не изазове рат ширих размера и не буде блокиран од Сједињених Држава.
Техеран упозорава да не жели тензије, али да ће узвратити још снажније уколико Тел Авив или Вашингтон одговоре на њихов удар, што је потврдио и и шеф дипломатије Ирана. Грађани и јавност верују да ће Израел убрзо напасти због чега је ситуација напета. 
Уједињене нације, Русија и Кина упозоравају на опасност од ескалације кризе на Блиском истоку, а САД да не желе нове сукобе. Амерички председник Џозеф Бајден тврди да је фокусиран на безбедност Израела, Блиског истока и Појаса Газе, а Бела кућа да је Бајден упозорио Нетанјахуа како не жели рат ширих размера. 
Израелска војска (ИДФ) одлаже најављивану офанзиву на Рафу због кризе са Техераном, док Стејт департмент истиче "значајну промену на боље" у израелском приступу у преговорима о примирју. Сада, како кажу, Хамас одбацује најновији предлог о прекиду сукоба, који је ушао у 193. дан. 
Насиље између израелских војника и досељеника и Палестинаца у порасту је на Западној обали, откако је у петак нестао израелски тинејџер који је касније пронађен мртав. ИДФ су за убиство оптужиле "палестинске терористичке организације". У новим инцидентима погинула су тројица Палестинаца.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.