Izvor: RTS, 12.Mar.2024, 12:37

Фон дер Лајен: Препоручићемо отварање преговора са Босном и Херцеговином

Европска комисија ће данас предложити земљама чланицама да отворе приступне преговоре са Босном и Херцеговином, саопштила је у Стразбуру председница комисије Урсула фон дер Лајен.
Коначну одлуку о формалном почетку приступних преговора донеће >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << лидери ЕУ на самиту у Бриселу крајем следеће недеље.

У обраћању посланицима Европског парламента Фон дер Лајенова је оценила да је Босна и Херцеговина остварила неопходни напредак у испуњавању услова за наредни корак ка ЕУ.
"Од кад смо доделили статус кандидата у децембру 2022, Босна и Херцеговина је направила импресивне кораке. Већи напредак је постигнут у једној години него у целој претходној деценији", изјавила је Фон дер Лајенова.
Напредак у пет кључних области Председница Европске комисије је навела пет кључних области у којима је БиХ постигла напредак, међу којима су пуна усклађеност земље са спољном политиком ЕУ, усвајање реформских закона, мере у области правосуђа и управљање миграцијама.
"Усвојен је важан закон о спречавању сукоба интереса који је био блокиран седам година, Закон о прању новца и финансирању борбе против тероризма. Преговори о споразуму са пограничном агенцијом Фронтекс ће ускоро почети", рекла је председница Европске комисије.
Лидери ЕУ су у децембру одлучили да ће отворити приступне преговоре са БиХ "када се испуни неопходан степен усклађености са критеријумом за чланство".
Позвали су Европску комисију да до марта поднесе извештај Европском савету о напретку БиХ.
У ранијим фазама процеса, ЕУ је поставила чак 14 "приоритета” и 9 реформских “корака” које БиХ треба да испуни за отварање приступних преговора, од чега су до сада испуњени само неки.
Ипак, у Европској комисији је преовладао став да је постигнут довољан ниво усклађености и да је потребно наградити досадашњи учинак.
БиХ руку под руку са Украјином и Молдавијом? Неке земље чланице, међу којима Аустрија и Италија, инсистирају да напредак Босне и Херцеговине мора да иде руку под руку са напретком Украјине и Молдавије, док Холандија и други наглашавају принцип напретка према заслугама.
Следеће недеље би и Украјина и Молдавија могле да учине наредне кораке. Европска комисија ће представити преговарачки оквир за ове две земље и усмену оцену о напретку.
Дипломате у Бриселу, међутим, процењују да би договор о преговаракчом оквиру за ове две земље, за који је потребна сагласност свих 27 чланица, могао да буде постигнут тек у јуну, после избора за Европски парламент.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.