Izvor: RTS, 10.Mar.2024, 22:06

Преминуо лидер Ал Каиде на Арабијском полуострву

Ал Kаида на Арабијском полуострву (АKАП) објавила је смрт свог лидера Халида бин Умара Батарфија, саопштила је група Сајт (SITE) која прати екстремистичке групе. Наследиће га Сад Бин Атеф Ел-Авлаки.
У саопштењу Ал Каиде није наведен разлог Батарфијеве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << смрти, преноси Ројтерс.
Халид бин Умар Батарфи, милитант из Саудијске Арабије, водио је медијску мрежу групе и играо централну улогу у преузимању власти у јеменској провинцији Абјан 2011. године.
Исте године је ухваћен, али је побегао из затвора 2015. Стејт департмент га је уврстио на листу тражених светских терориста и обећао  награду од пет милиона долара за информације које би довеле до његовог хапшења.
За вођу Ал Kаиде на Арапском полуострву (АKАП) именован је 2020. године, након смрти свог претходника Kасима Ал-Римиј. Тада је обећао да ће та терористичка организација постати "ноћна мора за Американце".
Батарфијев наследник ће бити Сад Бин Атеф Ел-Авлаки, који је такође на америчкој листи тражених терориста.  Вашингтон сматра АKАП најопаснијим огранком светске мреже.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.