Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 07:01

Плинске боце, скенери и пиротехника у локалима стамбених зграда - чија је брига безбедност станара

По закону, не постоји делатност коју власник локала не може да обавља у стамбеној згради. Поставља се питање ко брине о томе да буду безбедни власници станова у чијим су зградама отворене продавнице петарди, ресторани са плинским боцама или приватне здравствене >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << установе са скенерима и магнетним резонанцама.
Станари Улице Јурија Гагарина у Београду сматрају да им је, после уношења скенера и магнетне резонанце у зграду, здравље у опасности.
У локалима наших стамбених зграда су и продавнице петарди и ресторани са плинским боцама. 

По Закону, не постоје делатности које власник локала не може да обавља у стамбеној згради, али мора да испуни одређене услове и од тога зависи да ли ће од надлежних добити дозволу.
У приземљу зграде у Улици Јурија Гагарина 36Ђ налази се приватна здравствена установа. Изнад су станари, којима се није допало што у ту здравствену установу стиже опрема, која, по њиховом мишљењу, може штетно да утиче на здравље.
"Приметили смо да 'Еуромедик' који је регистрован као дом здравља почео да уноси скенере и комплетну дијагностику за зрачење", каже станарка Марта Пиљушић. 
"Не бисмо желели (да се ти уређаји употребљавају), нико нас ништа није питао", надовезује се друга станарка Гордана Поповић.
Сматра да би приватни дом здравља сутра почео да користи те уређаје ако би пронашао могуђност да оствари своје намере.
Управник зграде Марко Петковић истиче да су се обратили свим институцијама за које су сматрали да су од значаја.
"На крају се испоставило да је Директорат за јонизујуће зрачење битан. По њиховим речима, они не улазе у то да ли је место уређају у стамбеном објекту или није", рекао је Петковић.
Из поменуте здравствене установе, између осталог, кажу да апарати нису пуштени у рад, нити ће бити пуштени без дозволе надлежних органа.
"Здравствена установа је од почетка оснивања регистрована за област радиологије. Апарати нису пуштени у рад, нити ће бити без дозволе надлежних органа, већ су само физички унети у простор који је у власништву компаније. Пре седам дана обављен је разговор са станарима и исказана је спремност да се одустане од рада скенера. Радијационе процедуре у установи дозвољене су законом", наводи се у саопштењу. 
Дозволу за отварање здравствених станица у стамбеној згради даје Министарство здравља, али и друге институције у зависности од области здравства.
За сваку делатност прописи се разликују, а дозволе за рад издају надлежна министарства и секретаријати.
Без обзира на то што поштују прописе, власници локала морају да добију и сагласност већине станара.
Обавезна сагласност станара Адвокатица Тања Дамјановић Јашић каже да било да власник обавља делатност или је дао простор у закуп, станари морају да се усагласе са тим, мора се поштовати кућни ред.
"То је регулисано одлуком која се односи на све зграде. Уједно, станари могу да онемогуће обављање неке приватне делатности у случају да омета кућни ред или живот свих станара у згради", додаје Дамјановић Јакшићева.
У неким земљама постоји правило да локал у згради може да закупи само онај ко ту живи. У Немачкој постоји правило да локал у стамбеној згради може да изнајми само неко ко ће се бавити делатношћу која не смета станарима и под условом да је станар зграде.
Код нас није тако. У локалима наших стамбених заједница су роштиљи, продавнице пиротехнике, играонице, ресторани са плинским боцама, па често дође и до пожара.
"Уколико има неких проблема, да станари страхују у вези са делатношћу која се обавља или каквог је типа, ми о свим тим информацијама контактирамо са инспекцијама које су из тог домена, било да  је реч о комуналној, грађевинској, санитарној или туристичкој и тако указујемо на неправилности у раду", наводи професионални управник Љубиша Бановачки.
Ретко се станари у овим ситуацијама одлуче да ангажују суд. Кошта и траје месецима. Требало би да нови Закон о становању и одржавању зграда пропише и то да две трећине станара морају да дају сагласност за отварање локала одређене делатности у згради. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.