Izvor: RTS, 09.Mar.2024, 06:57

Нетанјаху: Упркос притиску не одустајемо од напада на Рафу; САД испоручиле четврти пакет помоћи Гази

Рат Израела и Хамаса – 155. дан. Израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха, а главне операције су сада на југу Газе. Упркос међународном притиску не одустају од копненог напада на Рафу. У знак подршке Палестинцима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одржане су масовне демонстрације у Јордану, Јемену и Ираку.
Најмање пет особа је погинуло, а 10 је повређено када су на њих пали пакети са хуманитарном помоћи испуштени из авиона над Појасом Газе. До несреће је наводно дошло због квара на падобрану, који се није отворио. Кутије са хуманитарном помоћи су се у слободном паду сручиле на много људи који су се окупили да сачекају помоћ.
Војска САД испоручила је четврти пакет помоћи Појасу Газе из ваздуха, а председник Џозеф Бајден најавио је да ће Сједињене Америчке Државе изградити привремену луку на обали Газе, како би се омогућио бржи улазак хуманитарне помоћи - воде, хране и лекова у већим количинама у ту палестинску енклаву.
Европска унија већ овог викенда очекује отварање поморског коридора за испоруку помоћи - са Кипра до обале Газе.
Истовремено, израелска војска не престаје са операцијама у свим деловима Газе, делује са копна, мора и из ваздуха. Премијер Бенјамин Нетанјаху поручио је да упркос међународном притиску не одустаје од копненог напада на Рафу.
На захтев Израела – САД, Велика Британија и Француска поднеле захтев за хитну седницу Савета безбедности УН на којој би се разматрао извештај о сексуалним злочинима које су починили припадници Хамаса 7. октобра док експерт УН истражује наводе о мучењу и злостављању Палестинаца затворених на Западној обали или у Појасу Газе.
Над Аденским заливом оборено је више крстарећих ракета и дронова испаљених са територије под контролом Хута у Јемену. 
Дошло је и до нове размене ватре Израела и Хезболаха. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.