Izvor: RTS, 05.Mar.2024, 17:45

Када ће у Краљеву отпад бити сировина у рециклажним центрима, а не смеће у рекама

Идеја о формирању Регионалног центра, који би у Краљеву управљао отпадом из 5 локалних самоуправа и омогућио рециклажу, стара је деценију, али до данас није остварена. Шта о томе кажу надлежни и докле се стигло са причом о рециклажи, проверавале су колеге из краљевачког >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << дописништва.
Да пластика, метал и стакло не буду смеће на обалама река већ сировина у рециклажним центрима - циљ је до ког у Србији има још много посла. Краљево је кренуло са сепарацијом у основним школама, постављањем десетак такозваних звона за стакло, прикупљањем пластичне амбалаже у месним заједницама Рибница и Ковачи. И то добровољно.

Марија Нешовић, из Рибнице каже да долазе 15-дневно. Сваког другог уторка. На питање колико џакова скупите, одговара: „Два”.
“Можда би требало да се одвајају ове лименке неке од пива…”, каже Верољуб Маринковић, из Рибнице.
Лименке завршавају уз сво друго смеће. И не само оне.
“Сад сам бацила тамо пуно картона, али немам их где. Немам. Кад се деси да иду они да купе, ја им дам, кад се не деси, бацим у канту”, показује анкетирана. На питање – да има услова и да мора да ли би јој било тешко, одговара: „Не би. Зашто би било тешко. Па и боље. Него овако да се растура. Погледајте како је око канти...”
Свест да то није смеће него новац и да одвајање отпада чува околину није већинска међу Краљевчанима, кажу у градској Чистоћи. Указују да на некомунални отпад неретко заврши поред контејнера. За сада се, кажу, за рециклажу прикупља по мери Краљева.
“То је за сада што се тиче и наших капацитета, али и потреба наших грађана. Ја верујем да је то популарна тема о којој се заиста пуно прича, али када дођемо до момента где наши грађани морају то да ураде ми то нажалост још увек не радимо”, наводи Новица Лишанин, директор ЈКП Чистоћа Краљево.
За 10 година, у причи о регионалном Центру за управљање отпадом није се одмакло даље од уписа у АПР и именовања директора. Ни надлежни у Краљеву у то више не полажу наду. Најављују - Краљево ће направити своју санитарну депонију.
“Локација је предвиђена иза постојеће градске депоније. Мислим да ће се са радовима кренути одмах након што се заврши та деоница аутопута која пролази непосредно у близини градске депоније. И на самом том Центру за управљање отпадом биће и сортирнице”, истиче Владимир Баралић, члан Градског већа Краљева.
Земље које прераде до половине комуналног отпада не ослањају се само на свест својих грађана. Неодвајање смећа кажњавају не малим износима. Али су пре тога обезбедили довољно места за одлагање у близини сваког домаћинства и њиховим комуналним предузећима капацитета не мањка.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.