Izvor: RTS, 03.Mar.2024, 18:28

Воће у цвату, да ли ће мраз да обере овогодишњи род

За нама је, кажу метеоролози, најтоплији фебруар. Воће је процвало, а пољопривреднике брине шта ће бити ако падне снег и ако се температура спусти испод нуле. Професор Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду објашњава да је најосетљивија фаза прецветавања >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << воћа, и да ако оно заврши ту фазу и дође до већих плодова, мраз неће моћи значајно да умањи род, већ може само да оштети плодове.
Екипа РТС-а посетила је Ритопек, где је скела превезла велики број воћара, који су забринути због трешњи.

Резидба се отегла, за 15 дана стиже и прскање, али све више се старе сорте замењују новим. Старо се ипак не сече, већ се прекалемљује.
Забрињава скупа радна снага и то што је нема, па неки у Ритопеку орезивањем остављају све ниже и ниже крошње.
Проф. др Зоран Кесеровић са Пољопривредног факултета у Новом Саду каже да је таква ситуација са топлим јануаром и фебруаром могла да се види и раније.
Према његовим речима, у протеклих 35 година само у једној години није било измрзавања воћа.
Истакао је да је најосетљивија фаза прецветавања и додао да може да се деси да воће које мраз задеси тек када су мало већи плодови, да претрпе оштећења само на плоду, али да не умањи род.
Инжењер електротехнике Лазар Јовановић рекао је да је суша још један од проблема са којим се пољопривредници суочавају.
Навео је пример да пољопривредник који треба да наводњава и има 100 јединица воде у бунару, ако је година сушна, имаће 50 јединица, и мораће да се оптимизује.
Јовановић истиче да пољопривредници  размишљају о тој ситуацији, али не постоји могућност да се припреме на све околности, јер они раде у фабрици под отвореним небом.
Професор је навео да се нови систем против измрзавања воћа користи у Италији.
Како је објаснио, то је торањ који избацује топли ваздух и може да заштити воће на седам хектара и то на температури од -4. Његова цена је око седам, осам хиљада евра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.