Izvor: RTS, 03.Mar.2024, 17:45

Устјугова: Фискалне дефиците наставиће да смањују Србија и Северна Македонија

Шефица канцеларије ММФ-а у Србији Јулија Устјугова изјавила је на Копаоник бизнис форуму да ће од земаља на Западном Балкану фискалне дефиците наставити да смањују Србија и Северна Македонија.
Копаоник бизнис форум, 31. по реду, почео је на Копаонику >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << панелом о економским перспективама Западног Балкана.

Шефица канцеларије ММФ-а у Србији Јулија Устјугова је изјавила да ће од земаља на Западном Балкану фискалне дефиците наставити да смањују Србија и Северна Македонија.
"Очекујемо да ће фискални дефицит наставити да се смањује у Србији и Северној Македонији, а у другим земљама ће се вратити око претходних нивоа, осим једне земље, то је Црна Гора, где очекујемо значајно повећање фискалног дефицита које заправо осликава неке мере које су спроведене у претходним годинама", рекла је Јулија Устјугова. 
Она је рекла да су, ипак, фискални биланси унапређени у већини земаља на Западном Балкану. 
Када је реч о јавном дугу, она је рекла да је он смањен у протеклим годинама, али да то не значи да су ризици нестали.
"Овај опадајући тренд лако може да се преокрене и мислим да је јако важно да се добро управља миксом макроекономских политика. Дакле, ниво јавног дуга је смањен, али трошак јавног дуга је порастао.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.