Izvor: RTS, 02.Mar.2024, 15:58

ВЈТ преузело предмет против браће из Београда због сумње на организовање проституције

Више јавно тужилаштво у Београду покренуло је истрагу против браће М. П. и У. П. из Београда и других осумњичених, због сумње да су се бавили трговином људима и организовали проституцију. Предмет преузет од Трећег основног јавног тужилаштва.
Више >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << јавно тужилаштво (ВЈТ) у Београду преузело је од Трећег основног јавног тужилаштва предмет и покренуло истрагу против осумњичених за трговину људима и организовање ланца проституције на територији главног града.

Наредбом о спровођењу истраге за кривична дела трговина људима у саизвршилаштву и посредовање у вршењу проституције у саивршилаштву терете се браћа У. П. и М. П., И. З., В. С., С. Л. и Д. Л.
По налогу овог тужилаштва слободе је лишен и осумњичени В. С., који је одмах приведен на саслушање.
В. С. је на слушању негирао извршење кривичног дела и изнео своју одбрану.
Након саслушања тужилаштво је судији за претходни поступак Вишег суда у Београду предложило да В. С. одреди притвор због сумњи да би у кратком временском периоду поновио кривично дело.
За браћом расписана потерница У. П. и М. П. се налазе у бекству, а за њима је раније расписана потерница по наредби Трећег основног суда у Београду.
И. З. је у притвору, док се С. Л. и Д. Л. бране са слободе. Они ће у наставку истраге бити саслушани пред Вишим јавним тужилаштвом у Београду на околност извршења кривичног дела трговина људима.
До покретања истраге против наведених осумњичених за кривично дело трговина људима, које је у надлежности Вишег јавног тужилаштва, дошло је након што је Центар за заштиту жртава трговине људима доставио ВЈТ податке који указују на постојање основа сумње да је извршено ово кривично дело према једној оштећеној.
Тужилаштво: Оштећену довели у заблуду Према наредби о спровођењу истраге, осмуњичени су од неутврђеног дана до 16. октобра 2023. године, по претходном договору, довођењем у заблуду оштећену врбовали у циљу вршења проституције и сексуалне експлоатације.
Осумњичени су у том циљу огласили на интернет страници "Секси-адресар” као и у "Хало огласима" бројеве телефона и понуду да – згодне, младе масерке мушкарцима нуде услуге сензуалне и тантричке масаже на различитим локацијама у граду.
На овај начин, огласи су постали доступни неодређеном броју лица, а за уговарање клијената, односно време и место доласка, била је задужена С. Л. 
Сумња се да су огласе за посао нудили преко Инстаграма Цене сексуалних услуга су, како се сумња, одредили осумњичени, при чему им је оштећена предавала 50 одсто остварене зараде, док је други део задржавала за себе.
Такође, сумња се да је В. С. преко јавног профила на Инстраграму нудио посао у циљу запошаљавања нових "масерки", нудећи бесплатну обуку и добру зараду, уз смештај и један оброк.
Тужилаштво наставља да предузима доказне радње против наведених осумњичених због кривичног дела посредовање у проституцији на штету још две девојке.
Тужилаштво налаже и финансијску истрагу Такође, у наставку поступка тужилаштво ће наложити покретање финансијске истраге против осумњичених.
За кривично дело трговина људима запрећена је казна затвора од три до 12 година, а за кривично дело посредовање у проституцији казна затвора од шест година затвора.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.