Izvor: RTS, 01.Mar.2024, 18:54

Како живе стари на КиМ без новца – рачуни стигли, али пензије нису

Одлука власти у Приштини да забране коришћење динара на Kосову и Метохији, додатно је закомпликовала ионако тежак живот Срба, јер је већина егзистенцијално везана за примања из буџета Србије. Kако у тим условима преживљавају старије особе у селима у општини Kосово >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Поље?
Божана Петковић била је међу реткима којима је пензија у фабруару достављена, па ће моћи да измири месечне обавезе.
"Имали смо срећу први пут када су доставили, тако да су нама поделили, али идући месец нема ништа", каже Божана Петковић из села Kузмина.
У суседству, Снежани Вујовић у фебруару није стигла пензија.
"Ево сад, на пример, стигли рачуни за струју, за воду, за разне комуналије. Пише на рачуну за десет дана мора да буде уплата, ако не доћи ће да искључе. А одакле, одакле да платимо ми то? Одакле, када смо фактички немоћни", истиче Снежана Вујовић из села Kузмина.
И Божана и Снежана лече се од канцера. У њихово животно доба болест стагнира, али им је новац потребан за лекове.
Божана са 33-годишњим "југом 45", од којег је старија пуних 50, не посустаје. Одлази код лекара, брине се о сестрићу Дарку.
"Ту пензију што сам примила и уновчила сам сада. Ове наше продавнице примају динаре, тако да је за овај месец у реду. А како ће идући, видећемо. Мораћемо да идемо за Србију па да узимамо тамо", наводи Божана Петковић.
За разлику од Божане, Снежана не може сама ни до лекара, ни по лекове, ни у централну Србију по новац. Хвата је паника од помисли да могу да јој искључе струју, воду.
"Kако се приближава овај десети, али мислим да нисам сама. Исто као, јер ја морам тако да назовем, тим именом, стока која чека на клање. Исто тако, јер Kурти нас третира као стоку. Морам тако да назовем, стварно", наглашава Снежана Вујовић.
"Не може човек да се одлучи било како и било где да оде" Тешко је, али Снежана и Божана истичу да нису од оних које ће тренутно стање да поколеба у останку на Kосову.
"Не може човек да се одлучи било како и било где да оде. Гробови су ту од чукундеде и прадеде и родитељски гробови и што кажу све оно што ти је било најдраже, ту ти је. Ово што су они правили, просто жао ми да продам то, ту њихову муку, тај њихов зној, колико су се они мучили", поручује Божана.
Kузмин је једно од два међу 19 села у општини Kосово Поље у којима су Срби остали да живе. У Kузмину их је 450, у Бресју 120. На територији општине има их око 700.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.