Izvor: RTS, 27.Feb.2024, 15:07

Петровић и Обреновић осуђени у Приштини на шест месеци затвора, признали кривицу

Радош Петровић и Душан Обреновић осуђени су у Приштини на шест месеци затвора за учествовање у маси која врши кривична дела или хулиганизам, током нереда у Звечану у мају прошле године, када је дошло до сукоба окупљених Срба и војника Кфора.
Петровић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << и Обреновић су признали кривицу, те им је, споразумно са тужиоцем, одређена казна од шест месеци затвора, које је Обреновић већ одлежао. Петровићу је суд одредио да плати 6.000 евра, пошто је у затвору провео 26 дана, тако да су од данас обојица на слободи. 
"Склопили смо споразум о признању кирвице 19. јануара ове године и на основу тога је подигнута оптужница. Оптужница је дошла у суд уз споразум о признању кривице који је суд усвојио. Што се Радоша Петровића тиче, то је шест месеци који су преиначени у новчану казну, а што се тиче Душана Обреновића он је већ одлежао казну", рекао је адвокат Асдрен Хоџа, бранилац Радоша Петровића.
Петровић и Обреновић ухапшени су 29. маја, претходно извучени из групе Срба окупљених на протесту испред зграде општине у Звечану, у коју су неколико дана раније на силу упали председник општине албанске националности и припадници полиције.
Кфор је потом преузео обезбеђивање зграде општине, док су окупљени Срби захтевали да по њима непризнати председник општине и полиција напусте тај објекат.
У истражном поступку били су осумњичени за четири кривична дела: за напад на уставни поредак, напад на међународно особље под међународном заштитом, ради се о Кфору, напад на службена лица и као четврто дело учествовање у маси која врши кривична дела или хулиганизам.
"Успели смо у току истражног поступка да се одбаце три тежа кривинча дела у оовм поступку и остало је само оно, што и јесте тако, да су они били на протесту и да је тај протест ескалирао и да је из тог протеста произашло извршење кривичног дела или хулиганизам, напад на војнике Кфора. Тако да смо били сложни да склопимо споразум о признању кривице за то дело”, објаснио је Хоџа.
У сукобу окупљених Срба и војника Кфора повређено је више од сто њих заједно.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.