Izvor: RTS, 26.Feb.2024, 13:50

Положен камен темељац за нови објекат у оквиру "Торлака"

У оквиру Института за вирусологију, вакцине и серуме "Торлак ", положен је камен темељац новог дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијом трећег нивоа биолошке безбедности. То ће бити прва таква лабораторија у Србији. Mинистарка здравља Даница Грујичић >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << рекла је да је ово почетак враћања старе славе "Торлаку" и да је вакцинална сувереност подједнако важна као и политичка.
Важан значајан тренутак за нашу земљу, за наше здравство и пре свега за здравље наших грађана у будућности. Пре неких сати времена положен је камен темељац за почетак изградње новог дијагностичко-истраживачког објекта са лабораторијама и једном од најсевременијих који ће Србија коначно добити.

Вредност радова је 12 милиона евра. Министарка здравља Даница Грујичић рекла је да је предвиђени рок фебруар следеће године.
"Битно је да ћемо добити лабораторију каква не постоји у региону, лабораторију која нам пружа потпуну независност у идентификацији узрочника одређених инфективних болести“, рекла је министарка.
Према њеним речима, ово је почетак враћања старе славе "Торлаку“.
"Славе која је неодговорним поступањем политичара дошла до тога да малтене престане са комплетном производњом и дијагностиком. Међутим, некако вратили су се људи који знају да раде, ту су младе снаге у које треба да имамо сви пуно, пуно поверења“, рекла је Грујичић.
Истакла је да морамо многе производне погоне да осавременимо, морамо неке нове да саградимо, неке старе да срушимо, али ово је обнова "Торлака“.

"Мислим да је обезбеђивање вакциналне суверености једнако важно као обезбеђивање политичке суверености“, истакла је министарка.
Напоменула је да што се тиче Торлака и производње, оно што даје наду, то су пре свега људи.
"Значи опет су људи најважнији, ту су људи који знају и да раде дијагностику, то су људи који знају да производе вакцине и у њих морамо имати пуно поверење, наше је да им обезбедимо одговарајуће услове и одговарајућу апаратуру“, каже Грујичић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.