Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 21:01

Амбасадор Украјине за РТС: Не мењамо став о КиМ, волели бисмо да Србија усклади спољну политику са ЕУ

Амбасадор Украјине у Србији Володимир Толкач рекао је за РТС да се много грађана придружило "Маршу солидарности са Украјином" у Београду, да је то било велико изненађење за њега, као и да је то оставило одличан утисак за будућност. Наводи да је Украјина захвална >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Србији на пруженој помоћи, као и да Кијев остаје при принципијелном ставу да неће признати независност Косова.
 У Кијеву су обележене две године рата у Украјини, а подршка овој земљи стиже и из Београда у којем је одржан "Марш солидарности" и отворена изложба фотографија у ЕУ центру. Марш је предводио амбасадор Украјине Володимир Толкач.

“Ми смо организовали овај марш и замолили грађане и дипломатску заједницу да нам се придруже. Много српских грађана се придружило овом маршу и то је било велико изненађење за мене, за нас. То нам је оставило одличан утисак за будућност“, рекао је амбасадор Толкач за РТС.
Истиче да је став Украјине када је реч о самопроглашеној независности Косова непромењен.
“Не желимо да кршимо пронципе, некад нас наши грађани питају зашто подржавамо Србију, а не Косово јер Косово подржава Украјину, а Србија не, ми кажемо да није проблем разлика, већ ствар принципиа. Морамо да сачучавамо принципе међународног права“, рекао је Толкач.
Амбасадор Украјине је нагласио да цени подршку Србије, као и да би ценили када би Србија покушала да се прикључи спољној политици ЕУ и санкцијама против Русије.
“Али то је ваша одлука, морате ви, а не ми уместо вас да одлучујемо“, закључио је Толкач.
Ускоро опширније...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.