Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 19:42

Бесни фармери упали на сајам уочи Макронове посете – гурали се са полицијом, више ухапшених

Француски фармери упали су на сајам пољопривреде уочи посете француског председника Емануела Макрона како би изразили незадовољство због односа државе према ратарима. Полиција је покушала да обузда демонстранте након чега је дошло до сукоба, а неколико особа >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << је ухапшено. Макрон је осудио рушење штандова, док су фармери псовали председника Француске.
Група француских фармера упала је на сајам пољопривреде у Паризу уочи планиране посете француског председника Емануела Макрона како би изразили незадовољство и бес због раста трошкова и других измењених прописа на штету ратара.

Фармери су викали и звиждали, позивајући на оставку француског председника, кога су псовали, а на скупу је било и на десетине полицајаца.
"Ово је наш дом", узвикивали су фармери, док су француски полицајци покушавали да обуздају демонстрације, када је дошло и до сукоба.
Неколико особа је ухапшено, рекао је Ројтерсов очевидац, а преноси Гардијан.
Отказана дебата и Макронова осуда  Макрон се састао за званичницима синдиката пољопривредника.

Накнадно је требало да на сајму одржи дебату са фармерима, прерађивачима хране и представницима трговинских ланаца.
Ипак, дебата је отказана након што су синдикати пољопривредника саопштили да се неће појавити.
"Ово говорим за све пољопривреднике – не помажете никоме од својих колега разбијањем штандова и тако што онемогућавате одржавање скупа", рекао је Макрон након састанка са представницима дела синдиката француских фармера и ратара.
Протести пољопривредника у Европи и борба за боље услове Пољопривредници протестују широм Европе, позивајући на боље приходе и мање бирократије. Европски фармери осуђују и нелојалну конкуренцију због јефтине увезене робе.

Сајам фарме у Паризу је велики догађај у Француској, који привлачи око 600.000 посетилаца током девет дана програма.
Француски фармери су раније овог месеца углавном обуставили протесте који су укључивали блокаду ауто-путева и одлагање стајњака испред јавних зграда након што је премијер Габријел Атал обећао нове мере помоћи државе, вредне око 400 милиона евра.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.