Izvor: RTS, 24.Feb.2024, 17:59

Тело Наваљног предато мајци, још се не зна како ће бити сахрањен

Портпаролка руског опозиционара Кира Јармиш потврдила је да је тело Алексеја Наваљног предато његовој мајци Људмили, али да се засад не зна да ли ће власти дозволити да се сахрани на начин који заслужује.
Кира Јармиш, на друштвеној мрежи Икс >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << , написала је да је тело Алексеја Наваљеног предато његовој Наваљној, али да се засад не зна како ће опозиционар, који је преминуо 16. фебруара у руском затвору, бити сахрањен.

Јармиш је појаснила да не зна да ли ће власти дозволити да се сахрана у складу са провославним обичајима, по жељи породице.
"Не знамо да ли ће власти да се мешају у спровођење сахране на начин на који то породица жели и на који Алексеј заслужује. Хвала свима који су инсистирали на овом захтеву са нама", навела је Јармиш.
Сарадници Наваљног изјавили су раније да власти прете да ће сахранити руског опозиционара у удаљеној затворској колонији где је умро, осим ако његова породица не пристане на услов да не буде јавне сахране.
Људмила Наваљна је претходно саопштила да су јој власти московског Кремља показале тело њеног сина, али да јој прете да ће "нешто урадити" са телом, ако не буде пристала на тајну сахрану.
Кира Јармиш је, такође, раније изјавила да се у медицинском извештају наводи да је Наваљни преминуо природном смрћу.
Руска Федерална казнено-поправна служба за Јамало-Ненецки округ навела је 16. фебруара да се Наваљни осећао лоше после јутарње шетње, те да је изгубио свест, као и да је неуспешно реанимиран.
Наваљни, оштар критичар Кремља, служио је казну затвора од 30 година, између остало наводног оснивања и финансирања ектремистичке организације и њених активности.
Супруга Јулија оптужила је руског председника Владимира Путина за смрт свог супруга, поручивши да ће наставити да се бори за слободну Русију и позвавши ЕУ да не призна мартовске председничке изборе.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.