Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 14:05

Сведочењем породица жртава настављено суђење породици дечака који је починио масовно убиство у ОШ "Владислав Рибникар"

У Вишем суду у Београду је, сведочењем породица жртава, настављено суђење у парничном поступку против породице Kецмановић, односно мајке, оца и дечака који је 3. маја у Основној школи "Владислав Рибникар” убио девет вршњака и чувара и ранио још шест особа. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<
Нина Kобиљски, мајка убијене девојчице, данас је у наставку свог сведочења говорила и о Kецмановићима и рекла да није исправно било што су држали толику количину оружја у кући, као ни то што нису помогли свом сину који је показивао знакове да није у реду.    
"Он о проблему не прича, он узима оружје, пуца на главе и тела деце и на тај начин лечи депресију и фрустрације, на начин на који га је отац учио", навела је Kобиљски причајући о малолетнику.  
Њен супруг Драган Kобиљски је навео да је ћерка била његова мезимица и додао да се плаши да Kецмановићи буду на слободи, јер они, како тврди, "неће заборавити да рукују оружјем никад". 
Бојан Асовић, отац друге убијене девојчице, рекао је да је и он тог дана умро, али да због млађег сина мора да настави да живи.  Његова супруга Марија Асовић је истакла да је 2. маја "она са својом децом играла 'не љути се човече' док су Kецмановићи спремали молотовљеве коктеле, указујући да то говори доста о породицама".
Асовић је навела и да није нормално што се родитељи дечака не осећају одговорним и додала да су крили да имају болесно дете да не би угрозии свој углед. Након паузе сведочиће породице Негић и Анђелковић.
Тужбу је поднело укупно 27 тужилаца, односно чланова породица жртава масакра, а тужени су малолетник K. K. и његови мајка и отац.
Суд ће одлучивати о тужби и тек по окончању парничног поступка ће донети одлуку да ли у потпуности или делимично прихвата тужбени захтев породица, или га евентуално одбија.
Тужба је поднета у парничном поступку због накнаде нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица, као и на име претрпљеног страха.
Овом тужбом је затражена и новчана рента односно будуће давање одређеног износа новца од дана пресуђења па док за то трају услови - и то на име будуће нематеријалне штете за претрпљене душевне болове услед смрти блиског лица.
Пред овим судом води се и кривични поступак против оца и мајке дечака, као и власника и инструктора стрељачког клуба у којем је како се сумња K. K. учио да пуца, док је малолетник кривично неодговоран јер у тренутку масакра није навршио 14 година. Суд је у овом случају прихватио предлог Вишег јавног тужилаштва у Београду и затворио суђење за јавност.
Такође, води се и парнични поступак који су против Kецмановића, школе у којој се десио масакр и државе Србије и ту тужбу су поднели чланови породице Дукић чија је ћерка тог тада убијена. Наставница историје која је тада тешко рањена недавно је такође поднела тужбу против родитеља малолетног K. K.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.