Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 12:27

Јовановић: Изнећемо техничке предлоге за чист бирачки списак; Пауновић: Бојкот рада парламента је бег од одговорности

На консултације са председником нећемо ићи и нећемо делегирати потпредседнике скупштине и председнике скупштинских одбора, каже Милош Јовановић из коалиције НАДА. Истиче да је београдске изборе неопходно поновити и да ће изаћи са техничким предлозима који би >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << довели до "чистог бирачког списка". Снежана Пауновић из СПС-а каже да било какав бојкот институција од стране опозиције представља бег од одговорности, а да у престоници има пројеката који не би требало да буду блокирани новим изборима.
Снежана Пауновић из Социјалистичке партије Србије и Милош Јовановић из Нове Демократске странке Србије су, у оквиру политичког дијалога у Јутарњем програму РТС-а, говорили о политичким процесима који следе – и што се тиче формирања владе, и што се тиче формирања власти у Београду.
Том приликом Јовановић је истакао да ће његова коалиција учествовати у раду парлеманте, јер су им, каже, грађани поверили мандате, али да немају намеру да свог представника делегирају на функцију потпредседника парламента и председника неког од скупштинских одбора.
“Треба показати неку врсту незадовољства, да ствари не функционишу како би морале...“, рекао је Јовановић и истакао да ту није реч само о функционисању демократије и медија, већ и о Косову и Метохији, а затим и о Републици Српској која ће, како каже, доћи на ред.
Критикујући француско-немачки споразум, председника државе оптужује да ради у корист независности Косова.
“Живимо историјска времена, имамо генерације и једног човека који је спреман да се одрекне дела територије мимо устава и мимо заклетве коју је као предсендик положио“, рекао је Јовановић.
На то је одговорила Снежана Пауновић, истичући да није поштено ни за председника ни за досадашњу владајућу већину рећи да су спремни да разговарају о КиМ на било који други начин – осим као о саставном делу Републике Србије.
Што се тиче кандидата за будућег мандатара, Пауновић каже да се о томе не може говорити у тренутку када консултације нису ни почеле и критикује став НАДЕ да не учестувују у потпуности у раду парламента.
“Наш посао је да будемо и потпредседници Скупштине Србије и на челу одбора и то су тела која суштински обликују све законе, који и те како утичу на квалитет живота и диктирају начин и правила по којима ћемо живети“, рекла је Пауновић и додала: “Било какав бојкот је бег од одговорности, који не би смео да се догоди“.
НАДА неће на консултације Што се тиче консултација са председником републике око формирања нове владе, коалиција НАДА у томе неће учествовати.
“Нећемо отићи на консултације зато што су бесмислене. Консултације су уставна категорија и то је у реду, проблем је што имамо човека на челу државе који тај исти устав не поштује“, рекао је Јовановић.
Критиковао је и дешавања у Београду 17. децембра, када је, како каже, у Арени постојао логистички центар за подршку изборима.
“Ради се о томе да људе који не живе у Београду, а добили су фиктивно пребивалиште, дођу ту на збирно места одакле се упућују даље“, рекао је Јовановић.
Напомиње да међународну истрагу о изборима не би прихватио, јер су, истиче, “наши проблеми - наша кућа“.
“Не треба ми странац било са Запада или Истока. Странац је странац“, рекао је Јовановић истичући да посебно странци са Запада нису баш наклоњени Србији.
Међутим, напомиње да је Србија земља на европском путу те да, иако он сматра да је тај пут погрешан, није нелогично да проевропске странке из опозиције иду у Брисел, али да се то односи и на власт која се залаже за улазак у ЕУ и која је на том путу преузела одређене обавезе.
Снежана Пауновић пак каже да ће СПС као, напомиње, државотворна партија која поштује државу и поверење гласача, ићи на консултације са председником.
“Имамо могућност да дођемо и кажемо шта је пут којим СПС жели да ради наредне четири године, то је пут пре свега очувања националног суверенитета и националних интереса“, истиче Пауновић.
Наглашава да на консултације треба да иду и опозиционе партије, како би се разговарало и о њиховим идејама, плану, програму, али и о КиМ.
“Имамо опозициони блок који има потпуно другачији приступ не само по питању КиМ већ и државе Србије, нашег суверенитета и територијалног интегритета“, рекла је Пауновић у контексту захтева да се покрене међународна истрага о изборима у Србији.
Шта доноси понављање избора у Београду Говорећи о београдским изборима, Пауновић каже да је у престоници сада питање пута којим ће Србија ићи ако се не успостави власт.
“Свесни да у Београду постоје неки пројекти које не смеју бити блокирани а биће у случају понављања избора, само зато што смо отишли у Европски парламент“, рекла је Пауновић.
Грађанима поручује да, уколико дође до понављања избора, “морају да размисле ко су људи којима ће поверити поверење“ и додаје да је учешће у покрету чије је формирање најавио председник Републике Србије за СПС апсолутно прихватњиво.
Јовановић истиче да досадашња власт нема легитимитет у Београду.
“Једини начин да се из ове кризе изађе је да се иде на нове изборе, под условима који нису исти где ће људи који не живе у овом граду гласати... Све друго ће учинити да се политичка криза и тензије наставе“, каже Јовановић.
Додаје да ће његова коалиција ускоро изаћи са “техничким стварима како се долази до чистог бирачког списка“.
"Биће огромна цена владавине Александра Вучића ако неке ствари не променимо", поручио је Јовановић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.