Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 06:56

Нови израелски удари на Сирију и Либан; Кнесет одбацио могућност признања палестинске државе

Рат Израела и Хамаса - 139. дан. Ваздушни удари изралексих снага на Дамаск и југ Либана. Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц каже да има "обeћавајућих знакова" у вези са споразумом о таоцима. Кнесет одбацио признање палестинске државе. Број страдалих Палестинаца >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << од почетка сукоба порастао на 29.313.
Сиријска државна телевизија јавила је да су у израелском нападу на Дамаск, током којег је погођена стамбена четврт, погинуле најмање две особе. Нешто касније очевици су рекли за Ројтерс да је у престоници Сирије одјекнула још једна снажна експлозија.
Званичници у Либану рекли су да су у ваздушном удару Израела на југу те земље погинуле жена и девојчица.
ИДФ је навео да је израелска војска извела напад на "војну зграду" у селу Јарун у јужном Либану и да су три оперативна штаба Хезболаха на југу била мете израелских борбених авиона.
Члан израелског ратног кабинета Бени Ганц рекао је да постоје "обећавајући рани знаци напретка" у вези са новим споразумом о ослобађању талаца из Газе.
Додао је и да ће израелска војска наставити борбе у Гази, ако не буде постигнут нови договор, чак и до светог муслиманског месеца Рамазана, који почиње следећег месеца.
Израелски парламент Kнесет великом већином гласова одлучио је да неће признати успостављање палестинске државе.
"Израел ће наставити да се противи једностраном признавању палестинске државе. Такво признавање након масакра од 7. октобра би била велика награда тероризму који је био без преседана, а представљаће сметњу и сваком будућем мирновном споразуму", наведено је у одлуци Кнесета.
Најмање 29.313 Палестинаца убијено је у израелским нападима од 7. октобра у Појасу Газе, саопштило је Министарство здравља у Гази, додајући да су 69.333 особе повређене.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.