Izvor: RTS, 22.Feb.2024, 00:03

Цурење нуклеарног материјала код Темишвара; Директорат: Није забележено повећано зрачење

Поводом вести о цурењу радиоактивног материјала недалеко од Темишвара, Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије саопштио је да код нас није забележено повећано зрачење.
Према доступним информацијама, у темишварском >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Институту за радијациону хигијену приликом редовних мерења откривена је повишена радиоактивност, саопштио је Директорат.
Румунски стручни тимови утврдили су да је повишена радиоактивност локалног карактера и да нема опасности по становништво у околини, наводи се у саопштењу.
Додаје се да Директорат за радијациону и нуклeарну сигурност и безбедност Србије наставља да прати ситуацију и редовно извештава јавност.
Румунска национална агенција Ађерпрес пренела је да је служба полиције Темишвара за оружје, експлозиве и опасне материје спроводи истраге због непоштовања режима руковања нуклеарним материјалом, након што је утврђено присуство извора зрачења.
С друге стране, румунски Инспекторат за ванредне ситуације саопштио је да да није било контаминираних особа и да нема опасности за становништво јер се, како истичу, иницидент догодио у простору Института за радијациону хигијену.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.