Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 17:17

Библиотека у Трстенику добитник Сретењског ордена трећег степена

Трстеничка Народна библиотека која носи име прве српске песникиње, монахиње ,,Јефимије,, добитник је Сретењског ордена трећег степена за сакупљање и очување књижевног фонда. Осим што располаже са преко 100.000 наслова у позајмним одељењима, препознатљива је по делима >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << књижевне критике, јединственим поклон збиркама, рукописима и издаваштву.
Највеће признање стигло је уочи прославе јубилеја. Седам деценија постојања и рада трстеничке библиотеке обележено је изложбом фотографија, документације, и ретких примерака завештаних дела. На свечаној академији додељене су награде заслужнима и највернијим читаоцима.

„Долазим ја често. Ја морам да нађем увек времена за књигу. Топ је нешто што стварно волим. Поред свих послова, обавеза, ја одрадим, не могу да замислим дан да прође да ја не прочитам неколико страница књиге“, наводи Душица Караџић, Доња Црнишава код Трстеника.
Библиотека поседује научно и завичајно одељење, читаоницу, књиговезницу, а у згради бивше школе ,,Свети Сава,, где је дечије одељење, чувају се највећа блага. Поклон збирке књига и рукописа.
„Од оснивача библиотеке Бошка Николића, репрезентативна поклон збирка професора Јанка Свеншека, реч је о шаховској литературии поклон збирка човека који је из наше околине из Мале Дренове, Животија Ђорђевића, који се бавио геноцидом над Србима у Југославији XX века, као и над другим народима наравно и оставио нам је преко 200 рукописа у фасциклама“, каже Јелена Думановић, библиотекарка.
Библиотека је изнедрила две признате манифестације на културној мапи Србије. „Јефимијине Дане“ у манастиру Љубостиња и „Савремену Српску Прозу“ књижевне сусрете који су у протеклих 40 година окупили најзначајније савремене писце и књижевне критичаре.
„Ови сусрети се одликују плурализмом поетичких ставова, различитих генерација писаца, као и веома занимљивим темама које осветљавају нека значајна кретања у савременој српској прози. Тако даје речено за ове сусрете да су нека врста Академије српске прозе, а за зборнике да су нека врста енциклопедија савремене српске прозе“, истиче Верољуб Вукашиновић, директор Народне библиотеке „Јефимија“.

Библиотека се поноси и подручним одељењем у Великој Дренови са око 20 000 књига и поклон зборкама завичајаца: академика Добрице и Драгомира Ћосића и патријарха Германа.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.