Izvor: RTS, 20.Feb.2024, 16:57

Краљево: Шта је спорно око постављања камера за видеонадзор

Последњих година локалне самоуправе широм Србије набавиле су и поставиле камере за видеонадзор раксрскица, улица, тргова. Тај поступак Краљева оспорио је заменик локалног обудсмана уз тврдњу да је прекршено више закона.
Када се 113 камера на 26 >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << локација у Краљеву ставе у функцију, дешавања на тим локацијама снимаће сеи пратити у краљевачкој полицији. Као и у многим градовима, јавну набавку за опрему и софтвер спроводи локална самоуправа. Незаконито - тврди заменик локалног омбудсмана, јер није имала право да набави средства посебне намене - у шта убраја видео надзор. Позива се члан 27 Закона о јавној својини и члан 245 Закона о полицији.

“Нису законски овлашћени да могу да прибављају та средства за посебне намене. Иначе, то могу само да набављају полиција и војска и оно што је битно јесте, сходно закону о полицији, сам поступак набавке тих камера или да кажем средстава посебне намене, прописује Влада без спровођења јавних набавки”, каже Иван Петровић, заменик омбудсмана Града Краљева.
Сумња и да ће камере испунити сврху због које су набављене. Јер ће, тврди, фотографије и видео снимци настати на незаконито постављеним камерама, на основу ништавних уговора.
Иван Петровић наставља: „Ти докази, уколико дођу, не могу се на основу њих засновати пресуде јер су прикупљени супротно закону о кривичном поступку, другим законима и међународним актима где смо ми потписници као Република Србија”.
Градоначелник Краљева одговара - Град је имао право да набави и постави видеонадзор. Као доказ наводи чињеницу да камере за надзор саобраћаја, које је локална самоуправа раније поставила, већ користи полиција, на основу Уговора о сарадњи.
“А шта ви мислите, да би Министарство унутрашњих послова потписивало уговор који није у складу са законом? Када завршимо инсталирање нових камера ми ћемо потписати анекс уговора са Полицијском управом у Краљеву и тада ће они преузети коришћење ових камера”, истиче Предраг Терзић, градоначелник Краљева.
И тиме, уверава градоначелник Краљева, повећати безбедност грађана. Међутим, чула се и замерка да ће снимање камерама које имају могућност за препознавање лица нарушити право на приватност и заштитиу података о личности, посебно јер још није усвојен Закон о унутрашњим пословима који треба да регулише ту област.
“Желим да нагласим да предмет ове јавне набавке није била набавка софтвера за обраду података о личности и да на тај начин није угрожен ниједан податак који се тиче личности било ког грађанина Краљева или људи који долазе у наш град”, наглашава Предраг Терзић, градоначелник Краљева.
За постављање нових камера Град Краљево је из локалног буџета издвојио готово 100 милиона динара. На тендеру је, као и у већини локалних самоуправа, посао добила иста београдска фирма.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.