Izvor: RTS, 18.Feb.2024, 13:53

Путин: Све што се дешава око Украјине за Русију питање живота и смрти; Борељ: ЕУ мора да се припреми за дуг период тензија

Рат у Украјини – 725. дан. После заузимања Авдијевке, руске трупе покушавају да пробије украјинску одбрану на још неколико тачака. Председник Владимир Путин изјавио је да је све што се дешава око Украјине за Русију питање живота и смрти, док је за Запад то само питање >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << њихове тактичке позиције. Високи представник Европске уније за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ изјавио је да ЕУ мора да се припреми за дуг период тензија са Москвом и да због тога мора да развија своју одбрану.
Рат у Украјини ушао је у 725. дан. Руско министарство одбране саопштило је да су Оружане снаге Русије у потпуности преузеле контролу над Авдејевком, градом у Доњецкој области. Председник Русије Владимир Путин честитао је војсци на преузимању Авдејевке.
Украјински бригадни генерал Александар Тарнавски рекао је да су неки украјински војници заробљени од стране Русије током повлачења из Авдејевке.
Шеф украјинске дипломатије Дмитриј Kулеба саопштио је на Минхенској безбедносној конференцији да је ситуација с количином и снабдевањем Украјине оружјем "лоша".
Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да је НАТО војно јачи од Русије, као и да је Северноатланска алијанса постала снажнија него пре.
Сједињене Америчке Државе су пребациле скоро 500.000 долара из заплењених руских средстава у Естонију како би помогле Украјини, саопштило је америчко Министарство правде.
"Реч је о првом оваквом трансферу средстава из Сједињених Америчких Држава страном савезнику у циљу директне помоћи Украјини. Заплењена средства се пребацују у Естонију јер тренутне околности не дозвољавјау да буду пренета директно у Украјину", наведено је у саопштењу.
Додаје се да ће Естонија користити ова средства за пројекат који се односи на поправку украјинских система за дистрибуцију и пренос електричне енергије који су оштећени у ударима руских снага.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.