Izvor: RTS, 18.Feb.2024, 10:44

Црвени полумесец: ИДФ гранатира болницу Амал у Кан Јунису; Хамас прети да ће обуставити преговоре о таоцима

Рат Израела и Хамаса – 135. дан. Израелске снаге артиљеријским гранатама гађале су трећи спрат болнице Ел Амал у Кан Јунису, саопштило је Палестинско друштво Црвеног полумесеца. Од суботе ујутру 66 особа је убијено у израелским нападима у Појасу Газе, укључујући жртве >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << напада на камп расељених лица у Деир ел Балаху, јављају палестински медији. Они који желе да нас спрече да делујемо у Рафи, у суштини нам говоре да изгубимо рат, поручује израелски премијер Бенјамин Нетанјаху и додаје да то неће дозволити. Хамас прети да ће обуставити преговоре о таоцима.
Високи представник ЕУ за спољну политику и безбедност Жозеп Борељ поновио је позив Израелу да избегне војну акцију у граду Рафа на југу Газе, где се склонило 1,4 милиона људи. И Г7 упозорава на "потенцијално разорне последице" ако Израел уђе у Рафу.
Са друге стране, израелски премијер Бенјамин Нетанјаху поручује да ће се Израел борити до "потпуне победе и да то укључује акцију у Рафи".
"Они који желе да нас спрече да делујемо у Рафи, у суштини нам говоре: 'изгубимо рат'. Нећу дозволити да се то догоди“, поручује Нетанјаху и додаје: "Нећемо капитулирати ни пред каквим притиском".
Хамас прети да ће обуставити преговоре о таоцима уколико помоћ хитно не буде допремљена на север Појаса Газе, где су хуманитарне агенције упозориле на претећу глад.
"Преговори се не могу водити док глад пустоши палестински народ“, рекао је високи извор из Хамаса.
Амерички државни секретар Ентони Блинкен изјавио је на Безбедносној конференцији у Минхену да је пред Израелом наредних месеци "изузетна прилика" да буде интегрисан у Блиски исток, јер су арапске земље вољне да нормализују односе са том земљом.
Са Блинкеном се у Минхену састао председник Израела Исак Херцог. Поручио је да је враћање талаца "главни приоритет".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.