Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 17:48

ПроГлас представио минималне услове за одржавање нових избора

Иницијатива ПроГлас представила је минималне услове за одржавање нових избора којима се, између осталог, траже ревизија и састављање тачног бирачког списка.
Минималним условима се тражи да подршка кандидатури мора бити оверена јавнобележнички >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << или судски, саопштено је на конференцији за новинаре. Тражи се и да се имена људи који нису кандидати не могу наћи у називу листе.

Међу захтевима је и обезбеђивање медијског плурализма, пре свега на јавном сервису.
Затражено је и да сви наредни локални избори буду одржани у исто време.
Као услов је наведена и правна и политичка одговорност за изборни инжењеринг 2023. године.
Судија Миодраг Мајић рекао је да је протекле децембарске изборе, поред нечињења институција, обележила и активна укљученост државног апарата у изборне махинације.
Професор Правног факултета Миодраг Јовановић нагласио је да очекују да се Уставни суд огласи што пре у поступцима у вези са изборима које су покренули пред тим судом.
Јовановић је указао је да је највећи број фалсификованих потписа подршке листама дошао од општинских оверитеља.
Он је упутио и апел Јавнобележничкој комори да установи одговорност ако се утврди да је неки јавни бележник фалсификовао потпис.
Пред нама је конституисање београдске скупштине и сваки покушај да се формира власт био би наставак нелегитимности, нагласио је Јовановић.
Говорећи о другим захтевима, Јовановић је рекао да траже да листа не може садржати име некога ко није кандидат, јер је протеклом предизборном кампањом доминирао председник Србије Алекснадар Вучић, који се није кандидовао.
Тужитељка Савовић: Прикупљено довољно доказа за изборне малверзације Тужитељка Бојана Савовић рекла је да је прикупљено довољно доказа за изборне малверзације и да верује да је 80 одсто ствари које су поднете лако доказиво.
"Подаци о томе ко је у Министарству унутрашњих послова вршио измене по налогу тужилаштва се могу добити за један дан", оценила је Савовић.
Професорка Иванка Поповић оценила је да су на изборима грађани коришћени као шаховски пиони.
Музички критичар Петар Пеца Поповић рекао је да се од 2014. године у кући у којој је власник, у којој живи шесторо чланова породице Поповић, шест пута појавило име жене коју нико од њих не познаје.
Песник, књижевни критичар и издавач Гојко Божовић нагласио је да су захтеви ПроГласа утемељени у законима Србије и да ће они те услове представљати широј јавности, због чега ће обновити трибине са грађанима.
На питање о формирању покрета за народ и државу, који најављује председник Србије Александар Вучић, Јовановић је рекао да је то нови покушај изједначавања странке и државе. Професор Филип Ејдус додао је да је циљ да се обесмисле све институције, па и странке, те да се створи атмосфера угрожености споља.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.