Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 17:24

Где се чува оригинални примерак руком писаног устава Књажевства Србије

Оно што је започео Карађорђе, завршио је Милош Обреновић. На месту на коме се налазимо, пре 189 година, усвојен је и кнежевом заклетвом потврђен Сретењски устав - један од првих у Европи. Вођена слободарским идејама, Србија је, усвајањем устава, постала држава једнаких >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << људи, а кнежева власт је ограничена. Међутим, устав је био трн у оку највећим силама тог времена, па је укинут после свега 55 дана. Упркос томе, заувек је поставио темеље српске уставности и државности.
Као браник политичког и националног идентитета и памћења, Историјски архив Србије једини чува оригинални примерак руком писаног устава Књажевства Србије.
“Под најстрожим и врло јасно прописаним условима, излаже се наравно у посебним приликама, приступа му се уз све мере опреза, уз све мере чувања и заштите архивске грађе”, наводи Ања Вулић, из Историсјког архива Србије.
Устав је штампан у 10 хиљада примерака у књажевско - државно типографији у Крагујевцу. Свако од депутата посланика је добио свој примерак, а они су раздељени и релевантним установама у земљи. До данашњег дана сачувано је свега неколико примерака оригиналног издања, а један од њих чува се управо у Библиотеци матице Српске.
“1969. године Матица је откупила тај устав од једног истакнутог библиофлиографа, лекара, реч је о Георгију Махајиловићу” наглашава Срђан Граовац, историчар – Библиотека матице Српске.
Душица Грбић, помоћник управника за стару и ретку књигу Библиотеке Матице српске додаје: „Осим библиотеке матице српске, овај устав постоји у Народној библиотеци Србије, Универзитетској библиотеци, затим у библиотеци Пожаревца, Пријепоља, Чачка, у Скупштини републике Србије“.
Донесен је убрзо након обећања које је устаницима дао Милошев савезник Томо Перишић Вучић, како би ограничио свевладараство Књаза, али не без његовог знања, сагласни су историчари и правници Управо по његовом налогу, Димитрије Давидовић и Стефан Радичевић, на нацртима устава раде већ неколико година.
“Он је говорио “Кумашине, гледај да то сочињење тако да наше прављење, наша мала држава, наш мали брод, не насуче се на велике хриди, него да некако по тим таласима плови и исплови из опасности”, препричава др Слободан Орловић, професор Правног факултета у Новом Саду.
„Сама та реч Устав је нешто што је Димитрије Давидовић створио као своју кованицу. Дефинише тај документ као нешто са чиме ће бити ограничена аутократска власт кнеза, или да кажемо, биће устављена“, истиче Срђан Граовац, историчар – Библиотека матице Српске.
Турска и Аустроугарска нису имале устав, Руско царство беше самодржавље Романових. Како онда весник суверености, политичких слобода, обојен палетом људских права, у једној неписменој Србији која је у вазалном односу према свом турском сизерену. Велике силе то посматрају као чин лудости, опасан и по њих саме.
Др Слободан Орловић, професор Правног Факултета у Новом Саду наводи: “На Милоша је вршен притисак, рекао бих понајвише од стране руске империје, која је чак била тврђа него отоманско царство, и устав је након неколико недеља суспендован”.
Узоре Сретењског устава налазимо у Француској декларацији о људским правима, уставу неки немачких држава, кантона Циришког, до Белгијког устава из 1831. године, и управо је сажетак најнапреднијих уставних решења.
“Право на имовину и неприкосновеност имовине, једнакост пред законом, право да вам се само једном суди и ако сте ослобођени да вам се не суди поново, свако ко ступи на тле Србије, био робом, постаје слободан човек“ закључује др Слободан Орловић, професор Правног Факултета у Новом Саду.
Општенародна права Србина, како се називају, чине поносним и све генерације потомака. Зато јер Свети грал српске државности подсећа на оно суштинско и узвишено - због чега га је бранио и књаз, чију власт ограничава - ништа и нико не може бити изнад закона и Србије.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.