Izvor: RTS, 15.Feb.2024, 11:05

Појачана контрола саобраћаја за празнике, шта ће све проверавати полиција

Током празника Дана Државности у фокусу саобраћајне полиције биће прекршаји прекорачења брзине, вожња под утицајем алкохола и психоактивних супстанци, као и вожња без везаног сигурносног појаса, каже Александар Раденковић из Управе саобраћене полиције. Од почетка >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << године статистика показује већи број саобраћајних незгода и погинулих у односу на исти период претходне године.
За време Сретења биће појачана конторла саобраћаја у Србији, рекао је у Јутарњем програму РТС-а Александар Раденковић из Управе саобраћене полиције.
Фокус саобраћајне полиције су, истиче, прекршаји који највише доприносе да се догоде саобраћајне незгоде.
"То су на првом месту прекорачење брзине, вожња под дејством алкохола и психоактивних супстанци, и оно што је битно, а не утиче на настанак незгода али утиче на тежину последица, а то је некоришћење појаса", каже Раденковић.
Подсећа да је прошле године, у свега четири дана, било 20.000 откривених прекршаја у контроли саобраћаја, а било је седам погинулих у датом периоду.
"Битно је да сваки учесник у саобраћају, дакле и возачи и пешаци, пођу од свог позитивног примера и својим понашањима дају допринос да имамо повољно стање безбедности саобраћаја", апелује Раденковић.
Упоређени подаци из 2023. и 2024. године Раденковић је саопштио податке прикупљене од 1. јануара до 12. фебруара и упоредио их са истим периодом претходне године.
"Имали смо 60 погинулих у саобраћају и незгодама што је за девет лица више него што је то случај био прошле године“, рекао је Раденковић.
Сматра да не можемо бити задовољни тренутним стањем безбедности саобраћаја, поготово због чињенице да више од једне особе погине сваког дана.
"Када је реч о броју повређених, ту је око 1.500, нешто мање него што је био случај прошле године", објашњава саговорник из Управе саобраћајне полиције.
Раденковић каже да је релативно велики број прекршаја био у јануару.
Објашњава да предњаче прекршаји у прекорачењу брзине, а да је и велики број прекршаја некоришћења појаса – више од 10.500 евидентираних за свега 30 дана.
"Забрињава податак да имамо повећање броја прекршаја вожњом под дејством психоактивних супстанци“, наводи саговорник у Јутарњем програму.
Дан за нама миран Ноћ је прошла мирно изузев једне незгоде која се десила јутрос у Лазаревцу, где су три младе особе, старости 17, 18 и 20 година, лакше повређене у незгоди.
За време празника се очекују релативно добри временски услови, али у недељу и киша, па је неопходно и вожњу прилагодити томе.
"У таквим временским условима оно што је главно је смањити брзину кретања возила, држати веће одстојање и јако је битно напоменути, поготово за зоне које иду ка туристичким центрима, а таквих ће бити доста ових дана, обавезно користити зимску опрему, зимске пнеуматике на првом месту. Наравно, треба имати и ланце у пртљажнику и поставити их по потреби", рекао је Раденковић.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.