Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 12:34

Годишњица злочина над српским цивилима у Чајничу за који нико није одговарао

На данашњи дан пре 31 годину, припадници тзв. Армије РБиХ из Горажда, напали су незаштићена села у општини Чајниче и тада су убијена 24 српска цивила, а најмлађа жртва био је 13 годишњи Жељко Машић.
Напад је изведен с леђа, територије Црне Горе. Према >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << речима преживелих мештана у злочину над Србима учествовали су и муслимани из пљеваљских села у Црној Гори, преноси РТРС.
Ивана Тупеша тада је имала седам година, рањена је у обе ноге, пред очима су јој убијени две баке и деда, с мајком је одведена у логора у Горажду што је чини најмлађим логорашем у Републици Српској.
Као и сви мештани Чајнича разочарана је што нико није одговарао за овај злочин. Специјално тужилаштво Црне Горе формирало је предмет о учешћу црногорских држављана у злочину над српским цивилима у Чајничу 14. фебруара 1993. године.
Оптужницом у предмету Јошаница која се односи на злочин над српским цивилима у Фочи, обухваћени су и злочини над Србима у Чајничу.
Првооптужени у том предмету Ферид Буљубашић терети се да је наредио нападе на села Трпиње, Шапиће и Тројан када је према оптужници убијено 11 иако су у тим нападима убијена 24 српска цивила, подсећа РТРС.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.