Izvor: RTS, 14.Feb.2024, 07:06

Израелска војска наставља операције у Кан Јунису и Рафи; У Каиру без договора о почетку мировних преговора

Рат Израела и Хамаса – 131. дан. Израелска војска наставила је операције на југу Појаса Газе у Кан Јунису и Рафи, док се чека одлука о евакуацији цивила. У Каиру је завршен састанак представника израелских обавештајних агенција, ЦИА, катарског премијера и египатских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << званичника о могућем преговарачком оквиру између Израела и Хамаса о шестонедељном примирју током којег би били ослобођени таоци из Појаса Газе. Израелски званичници захтевају обуставу мандата УНРВА због умешаности дела запослених у нападу Хамаса на Израел 7. октобра, а шеф те УН агенције тврди да би таква одлука значила катастрофу за Газу.
Састанак у Каиру завршен je без конкретног резултата. Како је пренео израелски Канал 12  на састанку - на којем се разговарало о оквиру примирја - окупили су се директор ЦИА Вилијам Бернс, катарски премијер Мохамед бин Абдулрахман eл Таниј, египатски званичници и израелске делегације предвођене шефом Мосада Дејвидом Барнеом и директором Шин Бет Роненом Баром. Без помака.
Начелник штаба ИДФ-а, генерал-потпуковник Херци Халеви рекао је да ће ИДФ радити на евакуацији цивила из Рафе пре него што започне завршну офанзиву на тај град.
"Знамо да нам је теже да се боримо у окружењу у којем има преко милион људи и још 10.000 оперативаца Хамаса", рекао је Халеви.
Двојица талаца спашених у операцији израелске војске у Рафи изразили су, у поруци снимљеној у болници, дубоку захвалност специјалним снагама које су радиле на њиховом ослобађању. Истовремено је објављен снимак операције њиховог ослобађања.
Амерички Сенат усвојио је нови пакет помоћи Украјини, Израелу и Тајвану у вредности од 95,3 милијарди долара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.