Izvor: RTS, 13.Feb.2024, 16:56

Пожари на отвореном: Како ће се кажњавати немар

Уочи празника Сектор за ванредне ситуације апелује на грађане да воде рачуна током боравка у природи. Због великог броја пожара на отвореном од почетка године наређено је одржавање седница локалних штабова за ванредне ситуације.
Због предстојећег >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << државног празника и слободних дана, очекује се, да ће већи број људи боравити на отвореном, као и да ће се интезивније обављати пољопривредни радови. То је и прилика, да се апелује на грађане, да се одговорно понашају према околини. Од укупног броја пожара на отвореном простору, према статистичким подацима, највећи број изазван је људским фактором, а само током протеклог викенда, широм земље, евидентирано је 466 пожара на отвореном.

"У Подунавском управном округу од почетка године је било 42 евиденције на отвореном простору. Гледајући исти период претходне године то је смањење броја пожара, било их је 55, међутим овај викенд који је за нама, је обиловао великим бројем пожара, 13 пожара је било на отвореном простору, што је драстично повећање у односу на претходну годину, када је било само 2 пожара. Рачунамо да је томе погодовало и ово топло време, а сигурно је утицао и тај ветар који је дувао у претходном периоду", наводи Милан Ристић, комадант Ватрогасно-спасилачког батаљона Смедерево.
Након ватре, земљиште, посебно оно обрадиво, у неким сегментима, трајно губи своја својства.
"Битно је да кажемо да се тиме са једног хектара уништи, три до пет тона тих биљних остатака, да се те температуре које се стварају приликом паљења, које су од 500 до 700 степени, и практично, тај живи свет који се налази у том површинском слоју највише, он је потпуно уништен, за враћање активности микробиолошког света у земљишту је потребно неколико година", истиче Горан Павловић, директор ПССС.
Законом о заштити од пожара забрањено је спаљивање остатака стрних усева, смећа на отвореном простору као и спаљивање биљних остатака. За то дело, запрећена је казна, за правна лица од 300.000 до 1.000.000 динара, а за физичка лица 10.000 динара.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.