Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 21:00

Глобална економија изненађујуће отпорна - Светски самит влада шаље оптимистичну слику из Дубаија

У Дубаиjу се одржава Светски самит влада, а Србију представља премијерка Ана Брнабић. Главно излагање имала је на отварању, а тема је била Будућност мобилности. Премијерка ће за два дана имати велики број сусрета са светским званичницима.
Иако >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << су економски изазови услед геополитичких тензија и ратова и даље велики, свет може да буде отимистичан у прогнозама. Oптимистична је и на 11. Светском форуму влада у Дубаију директорка ММФ-а. Прогноза за глобалну економију, примећује, била је изненађујуће отпорна. Раст је премашио очекивања у прошлој години, а очекује се да ће глобална инфлација пасти током године.
Као оптимистичну или чак футуристичку многи су оценили књигу о Четвртој индустријској револуцији оснивача Светског економског форума Клауса Шваба. Девет година касније његова предвиђања се остварују.
"У новом интелигентном добу, технологија није само оруђе или проширење људских способности, она је средство у обликовању света у коме сваки појединац има прилику и мора да достигне своје максималне могућности", рекао је председник Светског економског форума у Давосу Клаус Шваб.
На том трагу је и домаћин скупа. Годишњи план са приоритетима је његов предлог.
"Када бисмо читали дневне вести, нашли бисмо тужан свет, пун негативних догађаја. Наш дан се не завршава све док не нацртамо карту будућности која позива на оптимизам као изазов за бољу будућност", истиче шеф дипломатије УАЕ Мохамед ал Гергави.
Другу годину заредом делагацију из Србије на Самиту у Дубаију предводи председница Владе.
"Србија се променила знатно у протеклих седам, осам година. Постали смо земља која је економски углавном била вођена пољопривредом. Али онда смо схватили да у време четврте индустријске револуције мање земље попут Србије могу да раде као старт-ап нације. Ми смо школа. Можемо брже да усвајамо знање и да се мењамо. Имамо традиционално снажно СТЕМ образовање. И ако ухватимо корак са свим променама, можемо постати један од вођа и победника четврте револуције", истакла је председница Владе Србиеј Ана Брнабић.
О потенцијалној сарадњи разговара се и на маргинама скупа. Рано јутрос и пре самог отварања Самита председница Владе разговарала је са министром за вештачку интелигенцију Уједињених Арапских Емирата. На агенди су били и политички разговори - са колегама, премијерима Египта и Кубе.
Делегација из Србије посету Дубаију наставља и сутра. А светски форум почела је разговорима о вештачкој интелигенцији, а завршиће га потписом на меморандуму о сарадњи у тој области. Србија ће се тако придружити иницијативи Фалкон Уједињени Арaпsких Емирата.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.