Izvor: RTS, 12.Feb.2024, 14:55

Настављено суђење инструктору јахања оптуженом за силовање и полно узнемиравање полазница школе

Настављено суђење М. Ђ. (69), оптуженом да је починио више кривичних дела силовања и полног узнемиравања над полазницама школе јахања, од којих су неке биле малолетне. Сведочила Т. И., која је истакла да је имала трауму због сусрета са оптуженим. М. Ђ негирао кривицу, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << његов бранилац тражио да се у обзир узмe лекарски налази о деменцији штићеника.
Сведочењем сестре оштећене у Вишем суду у Београду настављено је суђење М. Ђ. (69), оптуженом да је починио више кривичних дела силовања и полног узнемиравања над полазницама школе јахања, од којих су неке биле малолетне.

Млађа сестра Т. И. испричала је суду да је почела да тренира јахање у том клубу када је имала 11 година, 2011. године, са две године старијом сестром која је престала да тренира 2013.
Када је питала сестру зашто је престала да тренира, као разлог јој је навела непријатну ситуацију коју је имала са М. Ђ., односно да је оптужени имао неумесан коментар на који начин треба да јаше коња.
Сведок је суду испричала да је 2014. М. Ђ. почео да је мази по глави, рукама и леђима, а када није било људи око њих, љубио ју је по образима, ушима и гурао јој "језик у уво", што је њу трауматизовало.
Одговарајући на питање судије, сведок је навела да се "мажење баш често дешавало, док се љубљење и остало догодило десетак пута".
Истакла је да је 2017. престала да тренира и прешла у други коњички клуб, јер је како је нагласила, коњима опседнута од своје треће године, и то је био разлог да после "трауме са М. Ђ. " настави да тренира јахање.
Обе сестре престале да тренирају јахање Следећа је сведочила У. И., која је поновила део исказа своје млађе сестре у вези са непријатном ситуацијом са М. Ђ., указујући да њих две тада нису знале шта те речи значе, али да су их узнемириле.
Сведок је рекла да јој је то била прва од безброј непријатних ситуација, док је друго било када јој је пришао у боксу у којем је био коњ, када је оптужени стегао и рукама јој прелазио преко задњице, груди и чак јој завукао руку под мајицу.
Сведок је истакла да јој је најнепријатније било то што је М. Ђ. уздисао.
Убрзо након догађаја, У. И. је престала да тренира јахање.
Такође је рекла да ју је оптужени често мазио по рукама и глави и да је од ње тражио да је мази.
Оптужени помешао године, његов адвокат тврди да има деменцију М. Ђ се јавио да стави примедбу на исказ оштећење тврдећи да су њих две увек долазиле са мајком која је била током тренинга са њима и чекала их после.
На питање судије да одреди када је то било, М. Ђ је одговорио да је то било 2002. године, што није могуће, али је његов бранилац подсетио судију да узме у обзир налаз лекара у којем се наводи да има деменцију.
Следеће суђење заказано је за 20. март када ће сведочити последња оштећена девојка.
М. Ђ је у почетку суђења рекао да ће искористити своје законско право да не износи одбрану и нагласио да није тачно да је учинио кривична дела која му се стављају на терет, као и да девојке "нису у праву".
Оптужен за више кривичних дела – изјаснио се да није крив  Оптужени је на припремном рочишту које је било затворено за јавност, на питање судије како се изјашњава на оптужбе, поновио да није крив.
Оптужен је за кривична дела – силовање, силовање у покушају, полно узнемиравање и пет кривичних дела недозвољене полне радње над седам полазница његове школе јахања у Барајеву, од којих је пет било малолетно у време извршења кривичног дела.
Ухапшен је средином септембра 2022. године и од тада се налази у притвору.
Сумњичи се да је сва поменута кривична дела извршио у просторијама коњичког клуба у периоду од 2010. до 2021. године док су девојке боравиле у клубу због стицања вештина јахања.
Сумња се да је М. Ђ. у децембру 2010. силовао малолетну девојку, која је у то време имала 17 година.
Над девојком од 15 година је, како се сумња, извршио кривично дело недозвољене полне радње у јуну 2017. године, а у марту 2018. је покушао да је силује.
Такође, постоји сумња да је над другом девојком од 15 година у септембру 2021. извршио кривично дело недозвољене полне радње, као и над још две пунолетне девојке у истом временском периоду.
Током 2013, 2014. и 2015. године извршио је, како се сумња, два кривична дела недозвољене полне радње над две девојчице од 13 и 11 година.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.