Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 23:29

Тужилац: Бајден намерно задржао поверљива документа, али нема основа за кривичну пријаву

Амерички председник САД Џозеф Бајден "намерно" је задржао и обелоданио високо поверљиве материјале када је био приватно лице, укључујући документе о војној и спољној политици у Авганистану и другим осетљивим питањима националне безбедности, наводи се у извештају >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Министарства правде. Ипак, у извештају се наводи да за то нису предвиђене кривичне пријаве ни за њега нити за било кога другог.
Извештај специјалног тужиоца Роберта Хура, који је данас објављен, представља оштру критичку процену Бајденовог руковања осетљивим владиним материјалима, али и детаљно наводи разлоге због којих не би требало да буде оптужен за злочин, пренео је АП.
Налази ће вероватно утицати и на случај бившег председника САД Доналда Трампа, Бајденовог вероватног противника на председничким изборима у новембру, због кривичне оптужнице којом се бивши председник терети за незаконито гомилање поверљивих докумената на свом имању Мар-а-Лаго на Флориди, додаје агенција.
"Наша истрага је открила доказе да је председник Бајден намерно задржао и обелоданио поверљиве материјале након функције потпредседника када је био приватно лице", написао је Хур.
Бајден не може бити кривично гоњен као актуелни председник, али у Хуровом извештају се наводи да он не би дао такву препоруку без обзира на то.
"Дошли бисмо до истог закључка чак и да политика Министарства правде не спречава кривичне пријаве против актуелног председника", наводи се у извештају.
Упркос знацима да је Бајден свесно задржао и обелоданио поверљиве материјале, у Хуровом извештају се наводи да кривичне пријаве нису оправдане из више разлога. Међу њима је и чињеница да је као потпредседник и током каснијег мандата као председник када је пронађена евиденција о Авганистану "имао овлашћење да чува поверљива документа у својој кући". 
Бајден задовољан што је истрага завршена без оптужнице Амерички председник поручио је да му је драго што је истрага специјалног тужиоца о његовом руковању осетљивим владиним материјалима завршена без подизања оптужнице.
"Драго ми је што су дошли до закључка до којег сам све време веровао да ће доћи – да у овом случају неће бити оптужби и да је ствар сада завршена", истакао је Бајден, пренео је Ројтерс.
Бајден је, у саопштењу које је објавила Бела кућа, навео да је у потпуности сарађивао, није постављао препреке нити тражио одлагања.
"Уствари, био сам толико решен да специјалном тужиоцу дам све оно што је било потребно да сам пристао на пет сати разговора током два дана, 8. и 9. октобра прошле године, иако је Израел управо био нападнут 7. октобра и решавао сам међународну кризу", навео је Бајден.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.