Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 22:42

Вучић пред Саветом безбедности УН: Намерно креирани неподношљиви услови за живот Срба и осталих неалбанаца

Председник Србије Александар Вучић је говорећи пред Саветом безбедности УН рекао да су привремене институције у Приштини намерно креирале неподношљиве услове за живот Срба, као и да спроводе систематске нападе на цивилно становништво. Таква ситуација у одсуству >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << одговарајуће реакције може изазвати непоправљиву штету опстанку српског народа на Косову и Метохији, поручио је Вучић.
У Савету безбедности УН у току је расправа о стању на КиМ. Седница је заказана на захтев Србије. Након шефице Унмика Каролин Зијаде присутнима се обратио председник Србије Александар Вучић који је рекао да су привремени органи власти на КиМ створили неподношљиве услове за Србе, те да спроводе свеобухватне нападе на српско становништво.

"Такве акције, уз изостанак одговарајуће реакције, могу изазвати непоправљиву штету опстанку српског народа на КиМ... На редовним седницама Савета безбедности обавештавали смо чланове Савета о тешким условима у којима живе Срби и остале неалбанске заједнице на КиМ. Тражили смо ову ванредну седницу јер развој ситуације и акције Приштине могу изазвати непоправљиву штету пре него што биде одржана наредна седница Савета безбедности на којој ће се разматрати извештај Унмика", рекао је Вучић.
Истакао је да је одлука косовске централне банке директан повод због којег је затражена седница.
"Подаци да Република Србија из овог буџета исплаћује 60.946 плата и пензија на Косову и Метохији, 2.430 стипендија за студенте и да финансира народне кухиње које задовољавају основне потребе око 2.000 социјално најугроженијих грађана, показују да је ова мера напад пре свега на српско становништво и да ситуацију на територији Косова и Метохије чини тешком. Само ове бројке јасно показују да огроман број становника на територији Косова и Метохије директно или индиректно зависи од динарских примања из буџета Републике Србије. Услед тога, очито је да забрана динарског платног промета, односно укидање динара као средства плаћања, директно лишава огроман број становника основних личних средстава за живот", рекао је Вучић.
Истакао је и да 1.794 српских и неалбанских пољопривредних газдинстава на територији Косова и Метохије директно зависи од динарских субвенција из Републике Србије, док опстанак 922 привредна субјекта у власништву Срба на Косову и Метохији, који су директно зависни од динарског платног промета, више оперативно није одржив и могућ.
"Да сумирам, одлуком да се забрани динарски платни промет, Приштина директно онемогућава свако функционисање свих друштвених, здравствених, образовних, социјалних, културних и других институција које омогућавају Србима да себи и својим породицама обезбеде основне животне намирнице, школују се, лече, купују лекове и чине све оно друго што се данас сматра уобичајеним животом са минимумом људског достојанства", рекао је председник.
Према његовим речима те институције представљају основу за формирање Заједнице српских општина, чије су надлежности и структура јасно дефинисани споразумом потписаним 2015. године, а који прецизно дефинише да Србија има право да финансира ЗСО", рекао је Вучић.
Ускоро опширније...

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.