Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 20:48

Весић за РТС: Експо је национални пројекат – шири се градска железница, ове године се граде три метро станице

Експо 2027. је национални пројекат због којег ће Србија те године постати пословни центар света, рекао је за РТС министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић. Истакао је да је због тог догађаја планирано проширење БГ воза који ће повезати Земун >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << поље са аеродромом, будућим Националим стадионом и Експом. Говорећи о метроу, Весић је рекао да се гради депо на Макишком пољу, као и да ће се ове године градити три метро станице, а да ће следеће године почети копање тунела за линију 1.
Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић рекао је за РТС да је због изградње метроа, али и због одржавања Експа 2027. године планирано проширење градске железнице, односно БГ воза.
"Градимо метро, али метро је потпун систем само са градском железницом. Планирано је повећање капацитета према Младеновцу преко Сопота и према Лазаревцу преко Барича и ово је трећи правац с којим се планира проширење БГ воза", рекао је Весић.
Навео је да ће се градити и пруга која повезује Земун поље са будућим Националним стадионом, аеродромом, Експом и центром Сурчина, а да ће та линија у будућности бити продужена и до Обреновца.
"Тако да ће Обреновац преко Сурчина бити повезан и железничком везом, градском железницом са центром Београда. Дужина ове пруге од Земун поља до Сурчина коју сада градимо је 18,3 километра, она ће бити пројектована за 120 километара на сат. Ми ћемо у наредном периоду наручити девет нових гарнитура које ће опслуживати овај воз", рекао је Весић.
Истакао је да ће у наредном периоду бити грађене и друге линије БГ воза и да комплетно урађена мрежа може да се очекује до 2032. године. Весић је додао да ће и са завршетком изградње метроа шински саобраћај постати најдоминантнији део система јавног превоза.
"Следеће године почињу надземни радови и копање тунела за метро линију 1" Када је реч о изградњи метроа, Весић је рекао да је већ почела изградња депоа на Макишком пољу, а да ће ове године већ почети први радови на изградњи три метро станице.
Додао је да ће следеће године почети надземни радови и плитки ископи на деоници линије 1, а да ће једна кртица ући на Белим водама, а друга код Панчевачког моста.
"Оне ће ићи једна ка другој и тако ће се на крају спојити и тако ће се радити прва линија метроа. Већ у 2025. години почиње ископавање тунела ТБМ машинама и почињу припремни радови за линију 2. У 2026. имамо копање машинама, значи то ће заиста већ одмаћи доста и почињемо да градимо све станице на линији 1 и почињу припремни радови за станице на линији 2", рекао је Весић.
"Београду недостају најмање четири хотела са пет звездица" Говорећи о изградњи хала за Експо у Сурчину, која је почела данас, Весић је истакао да је Експо национални пројекат који је важан и за Београд и за Србију и да због којег ће Србија 2027. године постати пословни центар света.
"Много земаља ће имати своје експонате. Поред тога, ми очекујемо преко 3,5 милиона туриста у вези са Експом, што је заиста огроман број туриста. Многи од њих ће остати овде. То су пословни туристи, нису туристи који спавају у хостелима, него туристи који остављају новац, ручају у ресторанима долазе да спавају у хотелима", истакао је Весић.
Оценио је да тренутно Београду недостају најмање четири хотела са пет звездица и да ће то већ недостајати када "Центар Сава" буде у потпуности отворен, пошто ће у њему моћи да се одржавају конгреси са до 7.000 људи.
"Биће пуни хотели и у Новом Саду, и у Вршцу, и у Панчеву и у другим градовима око Београда", навео је Весић.
"Британска компанија преузима послове земаљског оператора на београдском аеродрому" Весић је навео да ће од краја фебруара на Аеродрому "Никола Тесла" послове земаљског оператера радити британска компанија "Menzies Aviation".
Они ће се, како је објаснио, бавити чекирањем путника и пријемом и отпремањем пртљага.
"Београдски аеродром је прошле године имао скоро седам милиона путника. То је рекорд, историјски рекорд београдског аеродрома. Када будемо завршили реконструкцију, он ће ићи до 15 милиона путника", нагласио је Весић.
Разговор са Гораном Весићем у целости погледајте у видео-снимку на почетку текста.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.