Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 16:58

Вршац: Кибицфенстери – прозор у свет

Оно што су за модерно доба друштвене мреже или видео надзор, за наше старе био је кибиц фенстер - прозор у свет са којег је могло много тога да се види, а да не будеш виђен. Војводина је, као најплодније тло Србије за нове трендове, чак и пре неколико стотина година, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << била место на којем се ова врста прозора први пут појавила у нашој држави.
Људе је одувек највише занимало оно што их се уопште не тиче. Данас је то лако, уз помоћ друштвених мрежа. Некада су за ту намену служили кибиц фенстери - прозори у свет са којих се пуно тога могло видети, а да не будеш виђен. За ову реч не постоји пандан у српском језику., а некадашње осматрачнице сокака, важиле су за статусни симбол имућнијих породица.
“Њихова појава везује се за појефтињење стакла као материјала пошто је позната чињеница да се у аустроуграској плаћао порез по броју прозора. Кибиц фенстери су били и симбол имућности представљали су одређени друштвени статус, али и одраз мајсторства јер су се они разликовали по својој величини, форми и структури тако да је било и раскошних примерака”, наводи Стефан Мавровић, кустос градског музеја Вршац.
Овај својеврсни „самохвал", што би рекао наш Стерија, усвојили су и паори који су желели да се представе као богати домаћини. Служио је и да супруга на време спази домаћина и истрчи да му отвори капију, а девојкама - за унтерхалтовање и стидљиви смешак сакривен иза фиранги.
Кибиц фенстери некада су били и понос столара који су учили занат и чували традицију. Ливијус Гајта из села Марковац, направио је каже преко стотину оваквих прозора којима се и данас поноси.
“Ја моментално у моје село, ја сам из Марковца, имам још двадесетак кибиц фенстера које још нису извадили, а ја сад када идем улицом и гледам где сам год направио прозоре све ваде и стављају од пластике и алуминијума, мене срце боли. Ја сам задњи кибиц фенстер направио у Вршцу пре десет година и један у Гудурици”, истиче Ливијус.
Један од најважнијих статусних симбола крајем 19. века, данас су заменили ПВЦ столарија, ролетне, видео надзор. У Вршцу је покренута иницијатива да се у ужем градском језгру кибиц фенстери заштите и као културна баштина, и подсетника на нека прошла времена. Због будућих генерација.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.