Izvor: RTS, 08.Feb.2024, 15:37

Српска листа писала Квинти – тражи заустављање егзодуса српског народа са КиМ због Куртијевог терора

Српска листа упутила писмо амбасадорима земаља Квинте на Косову и Метохији у којем истичу молбе и очекивања српског народа са КиМ да се "спречи терор Аљбина Куртија и заустави егзодус српског народа са вековних огњишта". Посебно је неповољна одлука приштинских >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << власти о забрани употребе динара на КиМ, пише у допису Српске листе. Наводи се да се насиље над српским народом на КиМ интезивирало од 2021. године и доласка на власт Аљбина Куртија.
Српска листа упутила је у среду писмо амбасадорима земаља Квинте на Косову и Метохији у којем преносе молбе и очекивања српског народа са тог простора да спрече терор Аљбина Куртија и зауставе егзодус српског народа са вековних огњишта, с посебним акцентом на катастрофалне последице укидања динара, али и детаљне примере репресије коју трпе Срби јужно и северно од Ибра.
"Обраћамо Вам се у име српског народа са Косова и Метохије, преносећи Вам народне молбе и очекивања да искористите огроман, свој лични, као и ауторитет поштованих држава које представљате на овим просторима, да хитно зауставите егзодус нашег народа са својих вековних огњишта", наводи се писму у које је Танјуг имао увид, а које је Српска листа најавила на последњој конференцији за медије.
У писму је Српска листа скренула пажњу да се насиље над српским народом у покрајини, које траје више од две деценије, интензивирало од 2021. године и доласка Аљбина Куртија на власт, с циљем "прогона и уништења свега српског са ових простора" и истакла да "на КиМ не постоји људско право које режим Аљбина Куртија није прекршио када су Срби у питању".
"Последња у низу тих драстичних мера против Срба је одлука о укидању динара, односно платног промета, којом се изазива финансијски колапс српског народа на овим просторима. Срби су њоме стављени у најтежи положај од сукоба 1999. године и фактички приморани на убрзано исељавање са ових простора", пише у допису и детаљно се наводе појединачна давања и плаћања.
Истакнуто је – ако се има у виду да се из буџета Србије уплаћује 31.831 плата, 29.115 пензија, 2.430 стипендија, више од 31.000 социјалних давања – да ће та одлука без извора прихода оставити 100.000 Срба.
"Додатно, све институције српског система, почев од здравства, просвете, социјалних служби, народних кухиња, спортских и културних колектива неће моћи да функционишу, јер им се прекидом платног промета онемогућава пријем новца за запослене, као и вршење било каквих уплата", истиче Српска листа.
"Студенти без новца од стипендија, нико од Срба неће моћи да плаћа кредите" Објашњавају да српски студенти неће имати новац од стипендија, али, како тврде, неће моћи ни да плате школарине, пријаве испите или студентски дом и храну у мензи.
"Нико од Срба неће моћи да плаћа кредите, рачуне и обезбеди храну за своју децу. Посебно ће бити проблем са грађанима којима је, нажалост, за свакодневни живот потребна одговарајућа социјална помоћ, а која неће моћи да буде исплаћена", пише у допису.
Наглашава се да ниједна образовна и здравствена институција у овим условима неће бити у могућности да надаље функционише, а чак ће, како је саопштила Српска листа, и најстарији суграђани, оптерећени различитим болестима, остати без пензија и могућности да себи обезбеде храну и лекове, као и да редовно измирују своје рачуне.
Писмом се представницима Квинте истиче да ће онемогућено бити и снабдевање храном, лековима и санитетским материјалом здравствених установа које пружају услуге Србима, али и Албанцима, Бошњацима, Ромима, Горанцима, као и свим осталим грађанима. 
"Уколико ова катастрофална одлука ипак остане на снази, немојте да гајите сумње да Косово и Метохија неће остати без Срба. Они су њоме директно намерно стављени у изузетно неповољан и нељудски положај и услове живота, који се може подвести под геноцидне намере косовских институција", пише у писму.
"Верујемо у хитну реакцију амбасадора Квинте, она је неопходна" Српска листа закључује да представници најмоћнијих земаља света "имају капацитет да осигурају да се ова Куртијева намера не реализује и да се њиховим снажним и конкретним потезима може спречити егзодус српског народа са својих вековних огњишта".
"Верујући у Вашу одлучност да Срби опстану на овим просторима као грађани, чија се права безусловно и неупитно поштују, и искрено се надамо и очекујемо да видимо Ваше хитне реакције по овом питању. Оне су заиста неопходне пре него што наступе катастрофалне и непоправљиве демографске последице по опстанак нашег народа", наглашено је у писму Српске листе.
Истиче се и поверење да су амбасадори Квинте и сами свесни да би формирање Заједнице српских општина (ЗСО) и поштовање потписаних споразума у оквиру дијалога Београда и Приштине спречило многе од наведених антисрпских акција, али је "сада више него јасно зашто од њеног формирања режим Аљбина Куртија перманентно бежи и одбија да испуни договорено".
"Неоснована хапшења Срба, проблеми повратника, одузимање земље, прекрајање историје и отимање имовине СПЦ" Српска листа је у допису скренула пажњу и на чињеницу да се "на удару режима Аљбина Куртија нашло чак 80 виђених Срба, под политички мотивисаним и конструисаним истрагама".
"Чак и најугледнији и најпоштованији Срби – од лекара, професора, политичара и привредника, све до новинара и уметника", пише у допсиу Српске листе амбасадорима Квинте на КиМ.
У писму се наводе и неоснована хапшења Срба, проблеми с којима се суочавају српски повратници јужно од Ибра, на одузимање српске земље нелегалним експропријацијама на којој се потом граде полицијске базе, али и, како су истакли, на чињеницу да је Куртијев режим кренуо са прекрајањем историје и отимањем и имовине Српске православне цркве (СПЦ).
Напослетку, у допису се нотирају и упади у Клиничко-болнички центар "Косовска Митровица", затварање амбуланте у Приштини и малтретирање и привођење српских здравствених радника, али и затварање српских институција у Пећи, Истоку, Клини – које су требале да буду основ за изградњу ЗСО као кровне институције српског народа на КиМ.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.